Hogescholen en universiteiten lanceren steeds meer ict-masters. Vanaf september wordt het mogelijk om je binnen de Master of Informatics te specialiseren in outsourcing.
Sander Maarseveld, werkzaam bij Yacht ICT, wilde al jaren een master volgen. “Die kan ik ook wel vinden, maar er waren een paar nadelen. De meesten zijn theoretisch en staan ver van de praktijk. Ook de tijdsbesteding is een probleem. Je kunt ze in deeltijd volgen, maar welke baas staat toe dat je de helft van de werktijd opoffert aan een master?”
Vorig jaar greep Maarseveld zijn kans bij de Hogeschool Utrecht. Sinds vorig jaar is het daar mogelijk om de Master of Informatics te volgen in twee dagdelen per week, een middag en een avond. Werk en studie zijn zo beter verenigbaar.
De Master of Informatics is een van de weinige geaccrediteerde ict-masters in Nederland. Universiteiten hebben er een stuk of vier, die het accent leggen op economie, bedrijfsvoering of recht. De hogescholen bieden drie geaccrediteerde ict-masters. Het verschil tussen een universitaire en een hbo-master is niet altijd helder. Vaak wordt echter gezegd dat masters van hogescholen meer praktijkgericht zijn, terwijl die van universiteiten een academisch karakter hebben.
De Master of Informatics refereert inderdaad sterk aan de praktijk. “De lectoren werken voor negentig procent in bedrijven”, zegt Maarseveld. “Ik krijg dus veel cases uit het bedrijfsleven. Sommige van mijn medecursisten hebben twintig jaar ervaring, maar toch leren zij nog iets nieuws. Cases van andere bedrijven, daar kom je normaal nooit mee in aanraking.”
Meer masters
Behalve in Utrecht zijn er nog de Master of Management en ICT van het Amsterdamse opleidingsinstituut ProEducation (gelieerd aan de Hogeschool van Amsterdam) en de master Telecommunication Management van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Dit aanbod vormt het antwoord van het hoger onderwijs op de vraag naar hooggeschoolde ict’ers. Vorig jaar was er een tekort van zevenduizend, en volgens brancheorganisatie ICT~Office zal dat aantal over drie jaar tienduizend bedragen. Duizenden werkzame ict’ers zijn onvoldoende gekwalificeerd. Zij betraden het vak toen het onderwijs de opkomst van ict als bedrijfstak nog niet kon bijhouden.
Vooral onder de grote groep ambitieuze ict’ers met een beperkte vooropleiding bestaat behoefte aan meer scholing. “Ik heb HTS als avondopleiding gedaan en dat was dan mijn opleiding’, zegt Maarseveld. ‘Maar ik wil verder studeren en een diploma halen waarmee ik kan laten zien op welk niveau ik zit.”
Steeds nadrukkelijker doen universiteiten en hogescholen hun best om hun ict-opleidingen in de pas te laten lopen met de ontwikkelingen in de sector. De Master of Informatics heeft al twee specialisaties: systems architecture en business and ict alignment. In september komt daar een derde bij: global it sourcing. Het PON (Platform Outsourcing Nederland) wilde een sterke opleiding over dit thema. De razendsnelle groei van it-outsourcing ligt hieraan ten grondslag.
Expertise
De opleiding besteedt aandacht aan het analyseren van bedrijfsprocessen, het ontwikkelen van business cases voor sourcingsovereenkomsten, het selecteren van een sourcingspartner en juridische en personele aspecten.
“Een specifieke opleiding voor it-sourcing is er nog niet’, zegt Guus Delen, lector sourcing of it aan de Hogeschool van Amsterdam en daarnaast consultant bij het ict-adviesbureau Verdonck Klooster & Associates. Hij gaat de studierichting global it sourcing op poten zetten binnen de Master of Informatics, een samenwerking dus tussen twee hogescholen. Die van Amsterdam heeft de kennis van zaken en die in Utrecht heeft de master. Een aparte master voor outsourcing accrediteren is niet praktisch, aldus de initiatiefnemers. Daarmee zouden jaren gemoeid zijn.
De master heeft vooral als doel om ict’ers strategisch denken bij te brengen. “Wij leren de cursisten niet hoe zij moeten outsourcen, maar hoe zij sourcing op de juiste manier en op het goede moment moeten doen”, zegt Delen. “Expertise hierover is er wel, maar is verspreid bij veel bedrijven en instellingen. Wij brengen die samen in deze master.”
Na afloop van de master staat de cursist vaak steviger in zijn professionele schoenen, legt Gilbert Silvius uit, die als lector bedrijfskundige advisering verbonden is aan de Master of Informatics. “Hier kun je niet zonder als je verder carrière wil maken in de ict. Steeds vaker stuit je dan op de vraag waarom je bepaalde besluiten neemt. Een master leert hoe je deze vragen kunt beantwoorden. Er valt dus nog heel wat te leren in de ict.”