Ordina stelt de winstverwachting naar beneden bij en krijgt een flinke tik op de beurs. De reden: Ordina kan niet genoeg gekwalificeerde consultants inhuren. Het is voor het eerst dat een grote ict-dienstverlener toegeeft dat werving en selectie cruciaal is om te overleven op de ict-markt.
Onze mensen, ons kapitaal, zegt ict-dienstverlener Capgemini op zijn website. Natuurlijk, dat zeggen ze allemaal. In de ict-sector is de mensen-als-kapitaalmetafoor echter allang geen cliché meer, maar heel erg letterlijk te nemen. De 67.887 werknemers van Capgemini brachten vorig jaar gemiddeld 113 duizend euro aan omzet binnen. Werk is er te over. Geen wonder dus dat bij Capgemini het werven en opleiden van personeel voor alles gaat. Het bedrijf werft nu tweeduizend nieuwe medewerkers per maand. In India.
Deze week werd bekend dat Ordina, een ict-dienstverlener die zich vooral op de Nederlandse markt richt, de winstprognose voor dit jaar naar beneden bijstelt. Ordina zegt dat de winst zal uitkomen 'aan de onderkant van de bandbreedte' van 60 tot 65 miljoen euro die het eerder voorspelde, maar het was genoeg om de koers van het aandeel Ordina de volgende ochtend in duikvlucht naar beneden te sturen.
"Het is steeds duidelijker dat de winnaar in de ict-sector degene is die het beste kan werven", zegt analist Jos Versteeg van financieel onderzoeksbureau Iris. Het gaat volgens hem vooral om het hogere segment: mensen die niet alleen technisch goed zijn, maar die ook de communicatieve vaardigheden en het tactisch inzicht hebben om bij de klanten in huis een project op te zetten.
Het eenvoudigere werk, zoals het onderhoud en beheer, gaat in rap tempo naar India. Dankzij de voortschrijdende specialisatiegraad in het vak, groeit de kloof tussen de lager en hoger opgeleide ict'ers. Zo kan het dat er nog duizenden ict'ers met een mbo-opleiding werkloos thuis zitten, terwijl onder hbo-plussers de werkloosheid zo goed als nihil is. Het is vooral die ‘vaardigheidskloof' die de sector parten speelt.
Directeur Ronald Kasteel van Ordina zegt dat hij heel veel extra mensen kan gebruiken, tweehonderd om precies te zijn. Het gaat om business consultants, project- en programmamanagers, en ict-architecten. Aangezien de gemiddelde consultant bij Ordina ruim een ton aan omzet binnenhaalt, zou het bedrijf zonder de krapte op de arbeidsmarkt twintig miljoen euro extra omzet kunnen halen, en dat is ongeveer het bedrag waarmee de omzetprognose naar beneden is bijgesteld.
20 procent
Dat wil overigens niet zeggen dat Ordina slecht presteert. "Integendeel", zegt Kasteel, "we zijn de eerste helft van het jaar met twintig procent gegroeid. Het gaat zo hard dat we meer mensen zouden willen dan de markt ons nu kan bieden." Dat de winstverwachting niettemin iets is gedaald, komt doordat er een flink bedrag is gereserveerd voor een omvangrijke wervingscampagne in september.
"We moeten nog beter voor het voetlicht brengen wie we zijn", zegt Kasteel. "Dat we bijvoorbeeld als puur Nederlands bedrijf niet aangestuurd worden door een ver hoofdkantoor, maar dat we "er zelf over gaan", zegt hij met een sneer naar de grote internationale concurrenten Capgemini en LogicaCMG. Ook Ordina besteedt werk uit in India.
"Niet rechtstreeks, want daar geloven wij niet in", zegt Kasteel. "De beste mensen van India gaan naar de grote vijf internationale spelers, je moet niet proberen daar zelf iets met een paar honderd man op te zetten." Ordina heeft daarom een samenwerkingsverband met een van de grootste ict-outsourcers, het Amerikaanse Cognizant. Maar de nijpende vraag naar specialisten hier in Nederland lost het bedrijf daar niet mee op.
Hoog verloop
De moeilijkheid voor Kasteel en zijn collega's is dat de poel van beschikbare hooggekwalificeerde ict'ers vrijwel is opgedroogd. Ondanks de aantrekkende markt en de resulterende loonopdrijving, bleven de ict-studierichtingen verre van populair. Het aantal aanmeldingen voor ict-opleidingen aan hbo-instellingen daalde de afgelopen vier jaar zelfs met zeventien procent. En aan de universiteiten studeren maar mondjesmaat ict'ers af. Dit jaar ziet het CBS het aantal aanmeldingen voor ict- opleidingen weer groeien, maar dat komt voor het huidige tekort veel te laat.
Volgens ICT-Office, de brancheorganisatie van ict-bedrijven, is er dit jaar een tekort van zo'n vijfduizend hoogopgeleide ict'ers, en dat loopt op tot negenduizend in 2010. Op iedere honderd hbo-plus-banen in de ict-sector staan nu veertien vacatures open, waarvan de helft moeilijk dat wil zeggen: niet binnen drie maanden invulbaar is.
HR-directeur Onno van de Wetering van Capgemini zegt dat hij tot nu toe voldoende mensen weet binnen te halen, maar wel ten koste van steeds grotere inspanningen. "Wij leiden overwegend zelf jonge mensen op in ons opleidingscentrum in Frankrijk. Dat we toch veel moeten werven, komt doordat het moeilijker wordt mensen vast te houden. We hebben een te hoog verloop in de sector, zo'n vijftien tot twintig procent." Dat komt vooral doordat veel gewilde professionals, zoals Java- en SAP-specialisten, in deze aantrekkende markt voor zichzelf beginnen.
Dat Ordina toegeeft dat het tekort aan hooggeschoolde ict'ers de resultaten beïnvloedt, is moedig, vindt analist Victor Bareño van SNS Securities, want alle concurrenten, en vooral degenen die in Engeland en de VS actief zijn, hebben er last van. Over een probleem dat je niet kunt oplossen, kun je maar beter je mond houden, zullen ze denken.
Zie ook: In de it-sector geldt: werf of sterf. Gezocht: vijfduizend hoogopgeleide it'ers
Het ene na het andere ict-bedrijf klaagt er over dat ze geen personeel kunnen vinden. Misschien toch maar eens naar de beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden kijken…?
Inderdaad mooie kans om een nieuwe stap te maken voor ict’ers, die krappe arbeidsmarkt! Veel mensen durven nog niet, merk ik. Doorbreek die 4K grens en ruil die Golf in voor een Passat, zou ik zeggen. Wat ik veel zie, is dat bedrijven veel doen om nieuwe medewerkers binnen te halen, en dat die dus vervolgens meer verdienen dan hun zittende personeel. Dat geeft scheve ogen; vergeet je huidige personeel niet! Ga niet zitten wachten tot ze ‘onverwachts’ opzeggen, maar neem actie. Dit hoeft niet altijd geld te zijn, reistijd, thuiswerken, et cetera zijn ook interessante arbeidsvoorwaarden.
De kop moet zijn ‘ICT bedrijven zoeken naieve hoogopgeleiden die voor een hongersalaris hard willen werken’.
Ze proberen je stuk voor stuk voor een minimumloon met veel mooie beloftes te laten werken.
Allemaal heel mooi, maar het is pure nonsens. Ik ben een paar jaar geleden gewoon als overbodig op straat gezet. Ben blijven zoeken naar werk. Heb toch ruim 35 jaar ervaring? Maar de hele opzet is “voor een dubbeltje op de eerste rang” het is alleen maar om geld te doen en zeker niet om kwaliteit.
Dat wou ik gewoon even kwijt…
De meeste ict-collega’s die ik heb zijn HBO+ en hebben ervaring, toch kiezen ze steeds vaker voor een ander vak omdat dat gewoonweg wel goed betaald en meer (toekomst)vastigheid biedt.
De zo gewilde en gezochte hoogopgeleide ict’ers wordt minder geboden dan netto ? 10,- per uur. Daar komen de Polen tegenwoordig bij mij nog niet eens voor het plafond witten.
You pay Peanuts, you get Monkeys…
Ik zie om me heen hetzelfde verschijnsel als in de reacties voor mij al min of meer wordt weergegeven. Er is nauwelijks bereidheid om een goed salaris te betalen. Het zijn bij de meeste bedrijven krokodillentranen. Het probleem in het algemeen is dat er geen bereidheid is de salarissen algemeen omhoog te trekken. De ervaren mensen weigeren voor een laag salaris (lees: rond de 2500 euro bruto) zichzelf weg te geven en daarom zijn de meesten freelance gaan werken.
Ik geloof er geen snars van, al het gedoe over geen ict’erss kunnen werven.
ik ben als 55-jarige door reorganisatie een jaar geleden op straat gezet. Heb 30 jaar ict-ervaring, solliciteer op alle banen die passend zijn…. maar de praktijk leert dat men met 56 jaar bij het oud ijzer behoort en niet op de arbeidsmarkt, want daar is geen plek meer voor die ouwtjes.
Aan de andere kant, bedrijven die mensen inhuren willen niet (te) veel betalen en drukken de tarieven.
Denk aan een klant 100,- per uur over heeft voor een senior consultant…
Dat kan inhouden dat door de veel gehanteerde tariefmodellen (x salaris = x uurtarief) die senior consultant moeilijk aan de slag komt via een groot bedrijf met al zijn overhead.
Die senior consultant kan echter als freelancer prima uit de voeten voor die 100,- per uur. Houdt ‘ie er zelf ook nog eens meer aan over!
Dus ‘klagen’ over groot verloop en lastige werving is niet geheel terecht. Kijk eens naar de tariefmodellen, ‘zorg’ voor je personeel, zou ik zeggen. Uiteindelijk zorgt de kwaliteit en tevredenheid/ motivatie van medewerkers ervoor hoe goed je het als bedrijf doet!
Mooi is dat krapte op de arbeidsmarkt. Na zo’n 10 jaar in Kaapstad is het nu weer tijd om naar huis terug te keren. 15 jr werkervaring, PMP, MSc ICT, Ing, huidige baan senior I(C)T architect bij grote Financiele Dienstverlener. Welke beloning is redelijk in Nederland?
Veel bedrijven lopen nog altijd te dreigen: “India, India….” in het nieuws, bij het personeel. Gek he dat jonge mensen niet voor een ict-opleiding kiezen.
De bedrijven vergeten dat je leuk ervaren mensen kunt willen hebben, maar dat je dan ook onervaren mensen moet aannnemen en moet stimuleren om zich te ontwikkelen binnen een land. Helaas komen er van geen enkele universiteit in welk land dan ook ervaren ict’ers.
Ik heb over laatste 8 jaar in mijn vrije tijd duizenden uren gestoken in scholing, et cetera om een steeds betere ict’er te worden, ik heb diverse certificaties gedaan. Ik vind het leuk. Maar ik kan me voorstellen dat mensen soms denken: waarom kan ik niet beter wat anders doen, waarbij ik gewoon echt vrij ben na mijn werk?