Ordina stelt de winstverwachting naar beneden bij en krijgt een flinke tik op de beurs. De reden: Ordina kan niet genoeg gekwalificeerde consultants inhuren. Het is voor het eerst dat een grote ict-dienstverlener toegeeft dat werving en selectie cruciaal is om te overleven op de ict-markt.
Onze mensen, ons kapitaal, zegt ict-dienstverlener Capgemini op zijn website. Natuurlijk, dat zeggen ze allemaal. In de ict-sector is de mensen-als-kapitaalmetafoor echter allang geen cliché meer, maar heel erg letterlijk te nemen. De 67.887 werknemers van Capgemini brachten vorig jaar gemiddeld 113 duizend euro aan omzet binnen. Werk is er te over. Geen wonder dus dat bij Capgemini het werven en opleiden van personeel voor alles gaat. Het bedrijf werft nu tweeduizend nieuwe medewerkers per maand. In India.
Deze week werd bekend dat Ordina, een ict-dienstverlener die zich vooral op de Nederlandse markt richt, de winstprognose voor dit jaar naar beneden bijstelt. Ordina zegt dat de winst zal uitkomen 'aan de onderkant van de bandbreedte' van 60 tot 65 miljoen euro die het eerder voorspelde, maar het was genoeg om de koers van het aandeel Ordina de volgende ochtend in duikvlucht naar beneden te sturen.
"Het is steeds duidelijker dat de winnaar in de ict-sector degene is die het beste kan werven", zegt analist Jos Versteeg van financieel onderzoeksbureau Iris. Het gaat volgens hem vooral om het hogere segment: mensen die niet alleen technisch goed zijn, maar die ook de communicatieve vaardigheden en het tactisch inzicht hebben om bij de klanten in huis een project op te zetten.
Het eenvoudigere werk, zoals het onderhoud en beheer, gaat in rap tempo naar India. Dankzij de voortschrijdende specialisatiegraad in het vak, groeit de kloof tussen de lager en hoger opgeleide ict'ers. Zo kan het dat er nog duizenden ict'ers met een mbo-opleiding werkloos thuis zitten, terwijl onder hbo-plussers de werkloosheid zo goed als nihil is. Het is vooral die ‘vaardigheidskloof' die de sector parten speelt.
Directeur Ronald Kasteel van Ordina zegt dat hij heel veel extra mensen kan gebruiken, tweehonderd om precies te zijn. Het gaat om business consultants, project- en programmamanagers, en ict-architecten. Aangezien de gemiddelde consultant bij Ordina ruim een ton aan omzet binnenhaalt, zou het bedrijf zonder de krapte op de arbeidsmarkt twintig miljoen euro extra omzet kunnen halen, en dat is ongeveer het bedrag waarmee de omzetprognose naar beneden is bijgesteld.
20 procent
Dat wil overigens niet zeggen dat Ordina slecht presteert. "Integendeel", zegt Kasteel, "we zijn de eerste helft van het jaar met twintig procent gegroeid. Het gaat zo hard dat we meer mensen zouden willen dan de markt ons nu kan bieden." Dat de winstverwachting niettemin iets is gedaald, komt doordat er een flink bedrag is gereserveerd voor een omvangrijke wervingscampagne in september.
"We moeten nog beter voor het voetlicht brengen wie we zijn", zegt Kasteel. "Dat we bijvoorbeeld als puur Nederlands bedrijf niet aangestuurd worden door een ver hoofdkantoor, maar dat we "er zelf over gaan", zegt hij met een sneer naar de grote internationale concurrenten Capgemini en LogicaCMG. Ook Ordina besteedt werk uit in India.
"Niet rechtstreeks, want daar geloven wij niet in", zegt Kasteel. "De beste mensen van India gaan naar de grote vijf internationale spelers, je moet niet proberen daar zelf iets met een paar honderd man op te zetten." Ordina heeft daarom een samenwerkingsverband met een van de grootste ict-outsourcers, het Amerikaanse Cognizant. Maar de nijpende vraag naar specialisten hier in Nederland lost het bedrijf daar niet mee op.
Hoog verloop
De moeilijkheid voor Kasteel en zijn collega's is dat de poel van beschikbare hooggekwalificeerde ict'ers vrijwel is opgedroogd. Ondanks de aantrekkende markt en de resulterende loonopdrijving, bleven de ict-studierichtingen verre van populair. Het aantal aanmeldingen voor ict-opleidingen aan hbo-instellingen daalde de afgelopen vier jaar zelfs met zeventien procent. En aan de universiteiten studeren maar mondjesmaat ict'ers af. Dit jaar ziet het CBS het aantal aanmeldingen voor ict- opleidingen weer groeien, maar dat komt voor het huidige tekort veel te laat.
Volgens ICT-Office, de brancheorganisatie van ict-bedrijven, is er dit jaar een tekort van zo'n vijfduizend hoogopgeleide ict'ers, en dat loopt op tot negenduizend in 2010. Op iedere honderd hbo-plus-banen in de ict-sector staan nu veertien vacatures open, waarvan de helft moeilijk dat wil zeggen: niet binnen drie maanden invulbaar is.
HR-directeur Onno van de Wetering van Capgemini zegt dat hij tot nu toe voldoende mensen weet binnen te halen, maar wel ten koste van steeds grotere inspanningen. "Wij leiden overwegend zelf jonge mensen op in ons opleidingscentrum in Frankrijk. Dat we toch veel moeten werven, komt doordat het moeilijker wordt mensen vast te houden. We hebben een te hoog verloop in de sector, zo'n vijftien tot twintig procent." Dat komt vooral doordat veel gewilde professionals, zoals Java- en SAP-specialisten, in deze aantrekkende markt voor zichzelf beginnen.
Dat Ordina toegeeft dat het tekort aan hooggeschoolde ict'ers de resultaten beïnvloedt, is moedig, vindt analist Victor Bareño van SNS Securities, want alle concurrenten, en vooral degenen die in Engeland en de VS actief zijn, hebben er last van. Over een probleem dat je niet kunt oplossen, kun je maar beter je mond houden, zullen ze denken.
Zie ook: In de it-sector geldt: werf of sterf. Gezocht: vijfduizend hoogopgeleide it'ers
De bedrijven die nu het hardst roepen dat zij tekorten hebben om personeel te vinden waren de eersten die hetzelfde personeel bij het grof vuil neerzetten toen enkele jaren gelden het minder ging in de ict-sector. De ict-professionals moeten maar eerst de productiviteit omhoog schroeven voordat zij hard gaan roepen dat zij te weinig verdienen. De markt is niet voor niets enkele jaren gelden verziekt door ict-cowboys, die met bluf en het opleuken van de CV’s, van de ene job naar de andere job hopten voor enkele guldens meer en zo een loonexplosie genereerden. De werkgevers hebben gelijk om niet meteen met de geldbuidel te rammelen, ondanks de zogenaamde krapte. Overigens is het een slap excuus en iedereen aapt iedereen na om te roepen dat de ‘krapte in ict-professionals’ de reden is voor het niet behalen van de financiele doelstellingen.
Ben niet al te lang geleden voor een gesprek uitgenodigd bij Ordina in Utrecht , waar ik met twee personen heb gesproken (p&o en programmeur) naar aanleiding van mijn cv op monsterboard. Ze hebben voorlopig geen behoefte aan Java-programmeurs. Heb intussen het certificeringstraject Java 5 gedaan. Nog geen enkele reactie op gehad. Vermoedelijk geldt hetzelfde voor VB.Net, Oracle en vele andere richtingen. Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
Bij ING kun je zo solliciteren voor Java-programmeur, ze werken met idioot veel subcontractors, omdat ze ze niet vast in dienst kunnen krijgen. Gewoon naar de ING website gaan.
@Bernd: schrijf je nou: “ze hebben voorlopig GEEN behoefte aan Java-programmeurs”?? Hebben ze je dat verteld? Dat kan ik niet geloven, want ze staan juist te springen om Java-programmeurs. Ik zou om uitleg vragen. “geen behoefte” kan ONMOGELIJK de reden zijn.
Ik ben een kleine ondernemer in de i(c)t en ben al tijden op zoek naar meer personeel (voornamelijk Java-developers). Ik bied betere secondaire arbeidsvoorwaarden dan menig grote automatiseerder in Nederland en stimuleer juist thuiswerken (ik heb zelf ook een hekel aan onnodig tijd verspillen in files en de dagelijkse aanwezigheidscontrole).
Helaas lijkt men toch steeds te kiezen voor de files en de ‘relatieve’ zekerheid die de grotere werkgevers lijken te bieden. Op mijn vacatures reageert zo goed als niemand, dus ook de klagers bij deze reacties zouden verder moeten kijken voordat men klaagt.
ik geloof niet zo zeer in al die mooie verhalen. Waarom? ben door reorganisatie met 55 jaar op straat gezet, en sindsdien druk aan het solliciteren…. alleen de werkgevers weten blijkbaar niet dat wij oudere ict’ers graag weer aan de slag willen in plaats van bij het oude ijzer gedumpt te worden…. ja, want er is altijd wel een jongere die aangenomen wordt. Hoezo niet discrimineren??
Maarten heeft een punt.
Veelal hebben ict’ers met jarenlange ervaring ook een bepaald salarisniveau bereikt. Ict-dienstverleners willen het maximale halen uit het tarief waarvoor iemand aangeboden wordt en het salaris wat uiteindelijk aan de medewerker uitbetaald moet worden. Bij oudere ict’ers is dat verschil minder dan bij jongere. Waarom iemand inzetten waar de marge lager is als de klant ook akkoord gaat met de inzet van een jongere ict’er?
De oudere ict’er is te duur. Er wordt dan dus niet gekeken naar de ervaring en kennis, maar naar kosten.
Bij ict-dienstverleners is de groep 40+ medewerkers verhoudinggewijs veel lager dan de groep beneden de 40. En ja, de meeste 40 plussers beginnen als zelfstandige. Ze maken gebruik van kleine kantoren die raamcontracten met klanten hebben. Sommige nemen bijvoorbeeld maar 4 euro per uur van het uurtarief wat je als zelfstandige verdient. Zo zal de zelfstandige meer overhouden dan in dienst bij een leverancier. Uur tarieven leveren soms een jaarinkomen op waarvan 3 tot 4 medewerkers betaald kunnen worden. Dus voor de leverancier moet de marge er zijn! Overigens hebben de klanten de leveranciers onder druk gezet door tarieven te bevriezen of zelfs te verlagen. De marge wordt minder en dat leidt ook tot inzet van jongere ict’ers met lagere salarissen om de marge weer op te krikken!
Dat er te weinig salaris geboden wordt is totale onzin.
Veel ict’ers zitten elkaar gek te maken.
Kijk eens naar de reactie van Kroko. Als je een paar jaar gewerkt hebt, is 2500 echt niet laag.
Ik heb heel veel gesolliciteerd en geinformeerd. Tuissen de 2500 en 3000 is heel normaal. De enigen die volgens mij echt meer verdienen zijn Oracle en SAP Consultants. In ieder geval die mensen die gedetacheerd worden of op consultancy basis werken en minimaal een 7 tot 10 jaar ervaring hebben en echt specialist zijn (SAP of Oracle, of specifieke technische achtergrond).
Als je net als ik gewoon bij een bedrijf werkt en niet gedetacheerd wordt is 2500 tot 3000 heel normaal. NB: Dit is dus ZONDER LEASEBAK !!
Ik heb als vaste medewerker tussen een grote club gedetacheerden gezeten. We deden het zelfde werk. En afgezien van het feit dat ze gedtatcheerd waren en dus een leasebak hadden, verdienden ze echt niet meer. Met uitzondering van diegenen die meer ervaring dan ik hadden. En ik heb bijna 12 jaar ervaring met mijn 37 jaar, waarvan 8 jaar als tester wat mijn specialisatie is en 4 jaar support en beheer.
En dat wilde ik even kwijt…!!
Ik zou “nuchtere hollander” toch maar vervangen door “dief van je eigen portemonnee”! HBO opleiding, 38 jaar, specialist op Microsoft en Databases. Zit nu op ruim 4400, en daar komt dan nog alles bovenop (leaseauto niveau passat, bonussen, etc).
Ik zit bij onze club dan wel aan de hoge kant, maar vrijwel iedereen rond deze leeftijd zit toch wel op 4K.
Persoonlijk vind ik 3K niet veel voor een hoopopgeleide specialist met 10 jaar ervaring. Met zo’n bedrag kun je nog geen hypotheek krijgen voor een 2-kapper, tenzij je ver weg van je werk wilt wonen.
Ik geloof er niks van! Tekort aan leraren, tekort aan ict’ers, tekort aan beta’s. In Nederland zijn er genoeg hoogopgeleiden c.q. hoogopgeleide ict’ers. Werkgevers zijn kieskeurig. Als je al 50+ bent is er haast geen kans meer. Ze zoeken jonge jongens en liefst met ervaring.
Werkgevers (= werknemers, zoals u en ik, die belast zijn met werving en selectie) mogen niet klagen. Dream on, Jack!