Acer brengt met de easyStore een network attached storage (nas) voor het midden- en kleinbedrijf op de markt die een massieve opslagruimte van 2 terabyte biedt en eenvoudig in het gebruik zou moeten zijn. Wij bekeken deze nieuweling.
Bij middelgrote en kleine bedrijven groeit de interesse voor gemakkelijk toe te voegen en te beheren opslagruimte. Er is dus een markt voor kleine en snelle netwerkopslagsystemen of network attached storage (nas). Bijna elke fabrikant van harde schijven, van netwerkproducten en inmiddels ook heel wat computerfabrikanten bieden tegenwoordig zulke mkb-opslagsystemen aan.
Acer komt er nu ook bij met de easyStore mkb-server. Het is met 11,5 bij 24 bij 21 cm een vrij klein tafelmodel, net geen kubus. De kast is in antraciet uitgevoerd, maar het front is glanzend pianozwart. Er zitten vier schijflades in, gevuld met sata-schijven die in jbod (just a bunch of disks), raid-0, -1, -5 of -10 configuraties kunnen draaien.
Voor onze test kregen we vier 250 GB schijven en in raid-5 hielden we daarvan ongeveer 750 GB capaciteit aan over. Er passen ook sata-schijven van 500 GB in, wat een bruto capaciteit van 2 TB oplevert.
Configuratie
Achterop de kast zitten alle aansluitingen: 220 Volt stroom, Giga Ethernet (slechts één) en tweemaal usb 2.0 (voor externe usb-schijven om te delen). Er is een Kensington-vergrendeling om diefstal tegen te gaan, en vooraan zien we onder de schijfsledes vijf statusleds en de stroomknop.
Acer levert een opslagconsole mee voor Windows waarmee je een of meer easyStores in het netwerk kunt detecteren en configureren. Voor dat laatste start de opslagconsole gewoon je webbrowser om het eigenlijke beheer van een easyStore te doen. (Hierbij start altijd Internet Explorer, ook al heb je Firefox als standaardbrowser draaien, terwijl de webinterface van de easyStore wel perfect werkt met Firefox.) Er is dus geen echt centraal beheer van meerdere easyStores mogelijk buiten het oproepen van de netwerkboomstructuur in de opslagconsole: het eigenlijke beheer moet je dan nog steeds per toestel doen.
Standaard neemt de easyStore een ip-adres van de dhcp-server af. Als je de easyStore een vast ip-adres geeft, kun je hem ook zelf dhcp-server laten spelen. Standaard staat die functionaliteit echter uitgeschakeld.
Het webbeheer is vrij traditioneel ingedeeld met een hoofdmenubalk bovenaan met als rubrieken: home, users (gebruikers), shared folders (gedeelde mappen), back-ups, advanced (geavanceerd), contact us (contact) en logout (uitloggen). Onder ‘geavanceerd’ vind je de meer technische instellingen zoals die van het netwerk en de raid-configuratie. Helemaal ‘easy’ gaat de beginconfiguratie echter niet, omdat de installatie voor die opslagconsole niet automatisch gestart wordt vanaf de meegeleverde cd-rom: die moet je zelf in een subdirectory zoeken en starten. Je krijgt ook nog DiskExpress meegeleverd, een back-up- en noodherstelprogramma.
Prestaties
In het kader ‘Testprocedure’ vind je meer uitleg over onze test. De easyStore stagneert al vanaf 8 clients. Hij bereikt zijn maximale benchmarksnelheid van 16,183 Mbit/s bij 20 clients, waarna het met de prestaties bergaf gaat. Voor een mkb-oplossing lijkt ons dit dus qua clients ruim voldoende, al hadden we toch een wat hogere werksnelheid verwacht en gewild voor wat tenslotte een gigabit-sata is.
Conclusie
Als je snel tot twee terabytes aan opslagruimte in een netwerk wil toevoegen, verdient deze Acer easyStore zeker de aandacht. Deze NAS levert redelijke, maar geen geweldige prestaties, is vrij klein van omvang en is competitief geprijsd.
Productinfo |
Product: Altos easyStore Producent en leverancier: Acer, www.acer.com en www.acer.nl Adviesprijs (excl. btw): 754,55 euro met 4x 250 GB (totaal 1 TB) of 974,38 euro met 4x 500 GB (totaal 2 TB) opslagcapaciteit De Kern |
Testprocedure |
Onze testprocudure voor nas’en en fileservers is gebaseerd op de eTestingLabs NetBench serverbenchmark versie 7.03 met de standaardinstellingen. Wij hingen in totaal veertig clients aan de te benchmarken nas of fileserver, die allemaal draaiden op gangbare desktop-pc’s onder Windows XP, Vista en 2003. Op elke fysieke pc draaiden meerdere virtuele NetBench-clients. De test gebeurde met Gigabit Ethernet-netwerkkaarten van D-Link in de desktopclients. In de notebookclients waren de gebruikte netwerkkaarten van verschillende merken, zoals Broadcom, Intel en Realtek. De te testen server en de client-pc’s hingen in hun eigen aparte testnetwerk, verbonden via een Gigabit-switch. De NetBench-clients belasten de server maximaal; in een werkelijke productieomgeving komen dit soort belastingsniveaus zelden voor. Onze testopstelling simuleert dus een veel groter netwerk. Omdat de NetBench-resultaten zwaar afhankelijk zijn van het precieze aantal clients dat op een gegeven moment met de fileserver werkt, hebben we ze herleid tot een gemiddelde werksnelheid in Mbit/s per client op elk willekeurig ogenblik van de test. Het eindresultaat is met andere woorden de gemiddelde werksnelheid van één willekeurige client op de server voor elke mengeling van één tot maximaal veertig clients. Voor de scoreberekening hebben we deze gemiddelde clientwerksnelheid genomen en die vergeleken met een ideale gemiddelde serverwerksnelheid van 50 Mbit/s voor een willekeurige mix van clients. Hoe hoger deze testscore, hoe beter de netwerkprestaties van de fileserver. |