Uit de jongste ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young, waarbij 607 directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en overheid ondervraagd worden over een specifiek onderwerp, blijkt dat niet alleen consumenten, maar ook bedrijven zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s van online winkelen. De gevolgen kunnen desastreus zijn.
E-commerce floreert in Nederland als nooit te voren. Webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond en online winkelen mag zich in een explosief stijgende populariteit verheugen. Maar de risico's van die hausse nemen ook hand over hand toe.
Van de ondervraagden zegt bijna 60 procent dat het dit jaar voor bedrijfsaankopen vaker van internet gebruik heeft gemaakt dan in het jaar ervoor. Bij bedrijven is ook een stijging merkbaar in zowel de elektronische inkoop als de elektronische verkoop. Daarnaast is de frequentie van online winkelen en prijzen vergelijken aanzienlijk gestegen. Was dit vorig jaar gemiddeld slechts enkele malen per maand, inmiddels is dit toegenomen tot enkele malen per week. De populariteit van het thuis online winkelen is onder de ondervraagden vooral gegroeid bij 50-plussers en mannen, zo blijkt uit het onderzoek.
"Het is mogelijk om altijd en overal je zaken online te regelen. Wat echter verbazingwekkend is, is dat in Nederland de flexibiliteit in de aflevering aan huis niet meegaan met de ict-mogelijkheden in deze tijd," zegt Jacob Verschuur, directeur ict leadership bij Ernst & Young. "Op de meeste plekken ter wereld kun je zelf aangeven wanneer je de bestelde online goederen geleverd wilt hebben, terwijl dat hier nog steeds tussen de traditionele kantooruren is. We lopen in Nederland ver achter op dit gebied en dat kan gezien de snelheid waarmee online winkelen zich ontwikkelt echt niet meer," aldus Verschuur.
Tot zover de trend. Maar uit de resultaten van de ICT Barometer blijkt ook dat bijna de helft van de bedrijven tijdens hun e-commerce activiteiten dikwijls in ernstige mate te kampen heeft met cybercrime. Dit geldt in het bijzonder voor het MKB. Daarnaast is betalen met een credit card in de ogen van twee van de vijf ondervraagden het meest riskant. Ook vindt een op de vijf respondenten betalen met iDeal gevaarlijk.
Meer dan de helft van de ondervraagden is van mening dat fysieke winkels op korte termijn geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen. Dat geldt zeker voor bepaalde specifieke branches. De enorme groei in het online aankopen van onder andere home entertainment producten, reizen en vakanties, zoals blijkt uit het onderzoek, ligt hieraan ten grondslag.
Webcast
Op de site www.ictbarometer.nl vindt u meer informatie. Daar vindt u ook een videointerview met Roel Pieper, onder meer hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente. In het interview zegt hij: "Ik vind het opvallend dat de ondervraagden zo negatief oordelen over de betalingsveiligheid bij hun zakelijke aankopen. Online betalen is veel veiliger dan gedacht. Voorlichting is volgens hem cruciaal. Alles hangt af van een goede en heldere voorlichting aan gebruikers over de betaalwijzen. Daar schort het vaak aan. "Sommige sites zijn hier beduidend beter in dan andere. Zij worden dan ook als meer betrouwbaar gezien. Maar het kan goed fout gaan, ja." Ook is er naast de video met Roel Pieper een informatieve video te vinden met Jacob Verschuur, directeur ict leadership bij Ernst & Young.