De softwareindustrie bestrijdt piraterij met steeds geavanceerdere middelen. Microsoft gebruikt sinds enige tijd het zogenoemde WGA (Windows Genuine Advantage) voor controle van gebruikers op het gebruik van een legale Windows-versie. Dat systeem blijkt niet foutloos.
Afgelopen weekend zijn Windows-gebruikers geplaagd door een storing in de WGA-servers (Windows Genuine Advantage) van Microsoft. Die machines voeren de controle uit op de echtheid van de gebruikte Windows-versie. Voor Windows XP dient dit voor het downloaden van gratis handige programma’s die Microsoft aanbiedt, zoals antispyware Windows Defender en de veiligere versie 7 van webbrowser Internet Explorer. Voor de nieuwe Windows-versie Vista dient WGA echter ook voor het besturingssysteem zelf.
Het niet halen van de WGA-controle kan na een periode van dertig dagen leiden tot verminderde functionaliteit. Vista schakelt dan bijvoorbeeld de Aero-interface uit. Uiteindelijk staat de nieuwe Windows-versie slechts een beperkte tijd gebruik van de pc toe, met webbrowser IE als enige resterende applicatie, om de pc online te kunnen valideren. Die reduced functionality mode komt pas na nog eens zes maanden van ongecontroleerd gebruik.
Niet authenticeren
De storing bij de WGA-servers zorgde ervoor dat gebruikers hun Windows-installatie niet konden authenticeren. Er doen ook berichten de ronde dat sommige gebruikers hun Windows Vista-installatie afgekeurd zagen worden, dus bestempeld als illegale kopie. WGA-projectmanager Phil Liu liet weten met man en macht te werken aan dit probleem. Hij beloofde niet te zullen slapen vóór het is opgelost. Microsoft heeft het probleem inmiddels opgelost, maar schatte aanvankelijk dat de hele kwestie uiterlijk dinsdag de wereld uit zou zijn.
Zakelijke gebruikers van Windows Vista, met volume-licenties, dienen een interne controle-applicatie te draaien voor hun licentiesleutels. Die Key Management Server voert de controles uit voor de productactivering van de eigen Vista-pc’s, die daarvoor wel minstens één keer per half jaar verbonden moeten zijn met het bedrijfsnetwerk. Vervolgens neemt die gratis te downloaden serversoftware op vaste tijden contact op met de controleservers van Microsoft zelf.
Mooi prutspakketje. Dat hele Windows gebeuren. Ik persoonlijk vind het all van de zotte dat er een heel WGA-troep opgestart wordt alleen om te checken of het zaakje wel legaal is. Men zou zich moeten bezighouden met bugs in plaats van dat hele WGA gepruts. Hiemee worden de mensen gestraft die netjes hun software gekocht hebben. De volksstammen dat de flop(soft)ware niet legaal heeft, rekent vaak toch al op een slimmere manier af met het hele WGA gefreutel. Een ding moet ik Microsoft nageven: om een Redmond OS illegaal draaiend te houden wordt moeilijker, sterker nog, zelfs de mensen die het legaal hebben, hebben er flink last van want het is zeker niet voor het eerst noch voor het laatst.
Een ander punt waar ik mij veel zorgen om maak is dat ik bang ben dat op de lange duur het veel moeilijker wordt om Windows/Vista/en andere Redmond OS-sen virus/malware/spyware vrij draaiend te houden. Beroepsmatig heb ik te maken met een 100 procent Windows omgeving en steeds vaker is mijn rol er een van virus/spyware/malware vanger van ‘Hamelen’. Ik zie een tendens dat het steeds erger wordt. Volgens mij is het eenvoudigweg niet (goed) te beveiligen ondanks alle inspanningen van Internet security’s, Intrusion Agents enz. Ik denk dat het hele basis beveiligingsmodel niet deugt en dat betekent pleisters plakken in de vorm van servicepacks tot je er bij neer valt. Thuis draaien we Linux Ubuntu en dat kan eigenlijk alles wat Microsoft OS-sen ook kunnen. In een ding lijkt het alsof we tien jaar achter lopen: er zijn bijna geen virusscanners voor, en malware/spyware wil gewoon niet werken en dat is gewoon een verademing. Wel denk ik dat een verband ligt met de populariteit van een OS en het hele virus/malware/spyware verhaal.
Even terug naar het WGA gebeuren. Bij Linux leeft dit gewoon helemaal niet, sterker nog op een officiele Ubuntu Cd staat dat je hem vrij mag kopieren en mag doorgeven en dat voor een eigenlijk krachtiger OS wat minder resources vraagt en goed werkbaar is. Raar eigenlijk. Het enige wat Microsoft heel goed kan is marketing, en ik denk dat hun populariteit hierdoor en mede door het hele OEM segment hierop nog wel even kan teren. Ik ben benieuwd wat wat dat betreft de toekomst gaat brengen. Persoonlijk denk ik dat de troeven voor een niet Microsoft OS alleen maar groter worden, ik denk hierbij niet alleen aan Linux maar ook het Apple OS heeft op dit moment de betere kaarten.