Een haperende SAP-implementatie is de vermoedelijke reden achter het vertrek van bestuursvoorzitter Hans van der Ven bij kantoorinrichter Samas, afgelopen vrijdag. Die SAP-implementatie leidde eerder dit jaar al tot de uitgifte van 35 miljoen aan extra aandelen.
Hans van der Ven, bestuursvoorzitter van kantoorinrichter Samas, treedt per 1 september terug, officieel wegens "een verschil van inzicht over de uitvoering van het beleid." Dat liet Samas vrijdag weten. Zijn vertrek heeft waarschijnlijk alles te maken met de problemen die ontstonden na een mislukt automatiseringsproject.
In 2005 startte Samas met Harmony. Dat is een businessreorganisatieproject, waarbij vestigingen in twaalf landen in Europa tot één bedrijf worden gesmeed, inclusief nieuwe bedrijfsprocessen, nieuwe tools en een nieuw datamodel, gebruikmakend van onder andere SAP. Nadat Harmony met succes werd doorgevoerd in Zwitserland en Duitsland, maakte Samas in februari bekend dat "de implementatie … vertraging heeft opgelopen binnen de Nederlandse organisatie." Op vijf april volgt een nieuw persbericht, waaruit blijkt dat de automatiseringsproblemen groter zijn dan gedacht: "In Nederland zijn de aanpassingen aan de bestaande bedrijfsprocessen gaandeweg groter en complexer gebleken dan eerder ingeschat. Naast verliezen hebben de implementatieproblemen, in combinatie met een hogere order intake, tot een hogere behoefte aan werkkapitaal geleid."
Niet het probleem
Bestuursvoorzitter Hans van der Ven benadrukte eerder in Computable dat SAP niet het probleem is: "In Zwitserland en Duitsland zijn de nieuwe business processen en tools probleemloos ingevoerd. We hebben dus ook nooit overwogen om een schadeclaim bij SAP in te dienen." Wat wel mis ging, was de implementatie van SAP: "We zijn live gegaan op een moment dat we veel bestellingen binnenkregen. Tegelijkertijd moesten oude bestellingen in het nieuwe systeem worden ingevoerd. Dat leidde tot een hoge werkdruk. In het systeem zitten miljoenen data over productconfiguraties, productieproces, distributie en facturering. De kwaliteit van die data moet heel hoog zijn, terwijl daar bij ons onvolledigheden en fouten in zitten. Het is heel moeilijk om dat weer schoon te krijgen."
Om de financiële problemen het hoofd te bieden gaf het bedrijf in april al voor 35 miljoen euro aandelen uit en sloot het een nieuw krediet af van drie jaar. Daarnaast zette Samas een deel van haar onroerend goed in de verkoop.