De eeuwige strijd tussen de twee grootste computerfabrikanten ter wereld vindt ook plaats aan de top van deze top 15. De strijd wordt ook hier beslecht in het voordeel van de allergrootste. Verder zien we in de eindlijst letterlijk hardwarebedrijven in allerlei soorten en maten terug. Bedrijven die puur in hardware doen, zijn er immers nauwelijks meer. Vorig jaar was voor een aanzienlijk deel van de ict-professionals de prijs doorslaggevend, dit jaar vinden zij dat hardware vooral betrouwbaar moet zijn. Die trend zal verder doorzetten naarmate utility computing belangrijker wordt, waarbij de hardware (en de software) niet meer fysiek op de eigen werkplek aanwezig is.
"Slechte hardware bestaat niet meer, dus moet de apparatuur vooral zo goedkoop mogelijk zijn". De resultaten van het imago-onderzoek van vorig jaar gaven aanleiding voor deze conclusie. Dit jaar zien we dat vooral betrouwbaarheid hoog scoort: bijna de helft van de deelnemers geeft dit op als belangrijkste criterium. Daarna is kennis van zaken het belangrijkst, op de voet gevolgd door de kwaliteit van de dienstverlening. Slechts 9 procent noemt de prijs absoluut doorslaggevend.
Hardware moet werken
HP is volgens ict-professionals ook dit jaar weer nummer 1 in hardware. Hans Daniels, algemeen directeur Nederland kan die hang naar betrouwbaarheid overigens wel verklaren. "De continuïteit van bedrijfsprocessen wordt nu echt steeds belangrijker. Systemen moeten 24 uur per dag werken. Bedrijfszekere it gaan we langzamerhand vanzelfsprekend vinden." Bij hardware wordt meer dan ooit aan het hele netwerk gedacht in plaats van aan eenvoudige, vervangbare computers, zo lijkt het.
HP staat boven aartsrivaal Dell, dat nu wel van de zesde naar de tweede plaats stijgt, een positie die het twee jaar geleden ook al innam. De profilering op de zakelijke markt werpt kennelijk zijn vruchten af, maar het verschil in punten met de nummer 1 is nog wel aanzienlijk. Ook in de praktijk blijkt het verschil nog groot te zijn: maar liefst 87 procent van de deelnemers heeft hardware van HP in huis of in huis gehad, voor Dell is dat 75 procent, toch een flink verschil.
Vooral wat betreft betrouwbaarheid, hét criterium bij hardware, legt de nummer 2 het af tegen winnaar HP en tegen Cisco, de nummer 3. Die schade wordt goedgemaakt op het criterium prijs. Wellicht dat de terugkeer van Michael Dell aan de top van het bedrijf komend jaar voor een wonder kan zorgen.
Cross-over
Pure hardwarebedrijven zijn er nauwelijks meer. Ook deze lijst is dan ook een cross-over van verschillende typen ondernemingen. IBM wordt inmiddels meer gezien als een software- dan als een hardwareleverancier getuige het feit dat dit bedrijf uit de top 3 wegzakt en bij software juist op 3 staat. Achter de fabrikanten van systemen komen bedrijven die actief zijn in opslag en gegevensbeheer, zoals EMC op 7 (van 9) en Network Appliance, dat op de achtste plaats opnieuw de lijst binnenkomt. Een opvallende stijger is verder Unisys (van 15 naar 10), dat in de categorie Consultancy juist uit de top 15 verdwijnt. Alcatel (11) en Lucent (15) komen ook binnen in de lijst, terwijl ze na de fusie waarschijnlijk één positie zullen moeten delen in de ICT Services Guide van volgend jaar. Van de verrassende binnenkomers van vorig jaar, KPN en Centric, nemen we dit jaar in deze categorie afscheid. De tweede kwam dit jaar niet voor in de lijst te beoordelen bedrijven op hardware, de eerste scoort op alle criteria matig, al is de vraag gerechtvaardigd of dat te maken heeft met het feit dat dit bepaald geen hardwarebedrijf is. Hetzelfde geldt wellicht voor Fujitsu Siemens, dat nog wel een twaalfde plaats haalt.
Hans Daniels, algemeen
directeur HP Nederland – "Vooral op het gebied van opslag begint utility computing door te breken. De ongebreidelde groei in opslagmogelijkheden overvalt veel klanten, waardoor ze er gretig gebruik van maken. Na rationalisering blijkt dat men toch terug wil schakelen. In de server-technologie moet de slag naar virtualisatie nog worden gemaakt. Daarna zal ook op dat gebied utility computing doorbreken."
Nummer 1 in Hardware
Nummer 1 in Consultancy
Nummer 1 in Integratie/consolidatie
Nummer 2 in Business Process Outsourcing
Nummer 2 in Software
Nummer 2 in Security
Nummer 2 in Beheer en onderhoud