Specialisten en generalisten, de categorie Software bevat beide, maar voor veel bedrijven in deze top 15 is software slechts een van de diensten die worden geleverd. Grote namen op softwaregebied zijn niet automatisch verzekerd van een hoge plek in de ranglijst, getuige de afwezigheid van 's werelds grootste softwarebedrijf. Hoge bomen vangen veel wind, geldt in dit geval zeker. De afnemers houden niet angstvallig de hand op de knip als het om software gaat. De leverancier moet vooral kennis van zaken hebben en betrouwbare software bieden.
De resultaten in de categorie Software zijn opvallend, vanwege de aanwezigheid maar ook zeker afwezigheid van grote namen. Vorig jaar constateerden we al dat Microsoft buiten de top 15 viel en dat is ook dit jaar het geval. Het bedrijf dat nog altijd als softwaregigant wordt betiteld, komt niet hoger dan een 23e plaats. Wat betreft knowhow doet de reus het uitstekend, maar op de andere criteria is de score uiterst middelmatig. Een andere opvallende afwezige is SAP, dat net de top 15 niet haalde. Het bedrijf wordt gezien als duurder en kwalitatief minder hoogstaand dan concurrent Oracle, die deze lijst aanvoert.
Allrounders
Wat moet je doen om als dienstverlener een goed imago te behalen op softwaregebied? Op alle terreinen in softwareland aanwezig zijn, naast hardware ook software aanbieden, of als pure ict-dienstverlener softwareoplossingen aandragen? Er is geen eenduidig antwoord te geven.
Oracle levert software op bijna alle denkbare terreinen. Voor de kwaliteitsgarantie biedt de leverancier opleidingen, consultancy en support. Het bedrijf heeft ook het afgelopen jaar weer een aantal overnames gedaan, zowel op het gebied van nog onderbelichte expertisegebieden (security bijvoorbeeld) als in verticale markten, zoals de retail. De oplossingen van de nummer 1 hebben een prijs, maar daar krijg je flink wat knowhow voor, oordeelden de ict-professionals. HP kan tevreden zijn over de tweede positie. Vooral in managementsoftware timmert het bedrijf aan de weg, wat zich onder andere uitte in de overname van Mercury vorig jaar. Ook IBM is natuurlijk niet een softwarebedrijf zoals Oracle dat is, maar het weet toch de derde plaats te veroveren, al wordt op het criterium prijs geen voldoende behaald.
Geen commodity
Het aantal ‘echte' softwarebedrijven in de eindlijst is zeer beperkt. Naast Oracle kunnen we alleen SAS (dertiende plaats) en eventueel Unit 4 (nieuw op 11) als puur softwarebedrijf typeren. Exact, dat gespecialiseerde software maakt, haalt de lijst niet, vooral vanwege gemiddeld matige ervaringen van degenen die met het bedrijf werken of werkten (20 procent van de deelnemers werkte er ooit mee, slechts 6 procent doet op dit moment zaken met Exact). Van de traditionele dienstverleners doet Capgemini het net iets beter dan concurrenten Atos Origin en LogicaCMG. Ook hier geldt dat goede kwaliteit gepaard gaat met een hoge maar acceptabele prijs. Ordina staat weliswaar in de lijst, maar komt voorzichtig binnen op de vijftiende plaats. Getronics Pinkroccade valt net als vorig jaar buiten de top 15.
Ruim een derde van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan kennis van zaken het belangrijkste criterium te vinden voor de keuze van een softwareleverancier. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn daarna achtereenvolgens het belangrijkst. Kennelijk wordt software niet als zo'n commodity gezien dat de prijs van groot belang is: 3 procent noemt het doorslaggevend, 28 procent vindt het belangrijk of zeer belangrijk.
Tot slot een overzicht van de meest ingeschakelde softwareleveranciers. Geen plek in de imago-top 15, maar hier wel een eerste plaats voor Microsoft: bijna driekwart werkt of werkte met de oplossingen van dit bedrijf en dan is het nog de vraag of iedereen besturingssystemen en kantoorsoftware heeft meegerekend. Tweede is Oracle, op de voet gevolgd door IBM, van wie meer dan de helft van de deelnemers ooit softwarediensten zegt te hebben afgenomen.
directeur Oracle Nederland – "We nemen bedrijven over, maar zorgen ook dat de software verder wordt ontwikkeld en doen er alles aan om de ondersteuning efficiënt en kwalitatief hoogstaand te houden. Ons succes in dit onderzoek is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat we het totaalplaatje kunnen leveren: databases, middleware en applicaties."
Nummer 1 in Software