Open source software wint terrein. Niet alleen omdat afnemers er kosten mee kunnen besparen, maar ook omdat het besef doordringt dat deze software minstens even betrouwbaar is. Ook het online huren van software wordt populairder, niet in de laatste plaats omdat dat vaak goedkoper is dan het aanschaffen van licenties. Het licentiemodel raakt dus uit de tijd. Bedrijven als Google bewijzen dat. Sommige analisten verwachten zelfs dat Office 2007 de laatste versie van dit kantoorpakket zal zijn.
Wat is het?
Ook dit jaar zullen er wereldwijd weer miljarden uitgegeven worden aan die opgeslagen nullen en enen die we software noemen. Hoewel ze niet tastbaar zijn, vormen de opgeslagen binaries inmiddels wel de ruggengraat van vrijwel elke organisatie en kan het wel of niet goed functioneren ervan een bedrijf maken of breken. En alsof die getallen zelf al niet virtueel genoeg zijn, staan deze applicaties in toenemende mate ver weg op internationale servers in plaats van op de eigen harde schijven.
Trends
- Introductie Microsoft Vista. Inmiddels worden de meeste pc's en laptops met Vista uitgerold. Daar zal niet iedere it-manager even blij mee zijn want lang niet alle gebruikte applicaties zijn al ‘Vista-klaar'. Veel beheerders zullen ten minste willen wachten tot het eerste Service Pack beschikbaar is.
- Hoewel veel applicaties inmiddels al web-enabled zijn, zullen het komende jaar nog meer webapplicaties het levenslicht zien. Met name Microsoft lijkt zich met Hosted Exchange en Dynamics te richten op bedrijven in het mkb die geen zin hebben om veel tijd te steken in it-oplossingen die niet tot hun core-business behoren.
- De gebruiker komt weer centraal te staan. Sandor Nieuwenhuijs, senior manager sales consulting van Oracle: "Bij het ontwikkelen van applicaties is er weer aandacht voor de gebruiker. Die moet tenslotte zo efficiënt mogelijk met de software werken. Een hoge ‘usability' bevordert de productiviteit."
- Open standaarden. In de afgelopen jaren ontdekten veel organisaties dat hun applicaties niet gebaseerd waren op open standaarden. Voordat men opnieuw investeert, wil men er zeker van zijn dat de standaard door meerdere partijen wordt gedragen. Vrijwel alle grote namen op softwaregebied hebben hun applicaties dan ook aangepast richting de standaard.
- Applicaties voor mobiele apparatuur zullen ook dit jaar weer in de belangstelling staan. Het mobiele OS van Microsoft lijkt het ook hier weer van de andere systemen te winnen. Alleen Linux zou daar een stokje voor kunnen steken.
Oplossingen
- Het aanbod aan open source software breidt ook dit jaar weer verder uit. Zack Urlocker, executive vice president products van MySQL: "Ook in de enterprise krijgen we een steeds grotere voet aan de grond. Het lukt ons steeds beter om cio's uit te leggen dat het licentiemodel uit de tijd is. Ze zien bij Google dat een open source database betrouwbaar en vooral flexibel is."
- In de it liggen de hoogste kosten bij het beheer. Door software niet meer aan te schaffen maar online te huren, kunnen forse besparingen worden bewerkstelligd. Software as a service (saas) is volgens Ray Ozzie van Microsoft de meest logische stap. Volgens sommige analisten kan Office 2007 wel eens de laatste versie zijn die als pakket wordt geleverd.
- Virtualisatie wordt ook bij software steeds vaker toegepast. In een gevirtualiseerde omgeving krijgt iedere applicatie z'n eigen omgeving waardoor het gemakkelijk is nieuwe software uit te proberen of te testen.
- Identity en Access Management zullen vaker gebruikt worden om applicaties voor gebruikers te ontsluiten. Daarbij wordt er steeds vaker gedacht aan ‘two way' authenticatie. We zullen ook steeds meer zien dat de overheid hier regels voor opstelt.
- Als het gaat om de ontwikkeling van software, wordt er meer en meer hergebruikt. Met de service oriented architecture (soa) worden services eenvoudiger hergebruikt voor verschillende toepassingen.
- Ajax (asynchronous javascript and xml) gaat dit jaar definitief doorbreken op de enterprise-markt. Niet voor niets bieden leveranciers als Oracle en Microsoft inmiddels een aantal bruikbare ontwikkel-tools. Sandor Nieuwenhuijs, senior manager sales consulting van Oracle: "Juist bij webapplicaties was de ervaring niet optimaal. We zien nu dat met bijvoorbeeld Ajax dit wel weer op een hoog niveau kan komen."