Volgens IDC zei 14 procent van de Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven in 2006 dat ze dat jaar een soa-architectuur zouden implementeren. Slechts twee procent van de bedrijven deed dat ook. Voor 2007 belooft 21 procent van de bedrijven soa te implementeren. We moeten hun woorden volgens IDC dus met een korreltje zout nemen. En dat terwijl er volop behoefte aan integratie is. Eind jaren negentig hebben bedrijven onder druk van hun leveranciers hun processen geïntegreerd. Volgens integratie-experts is die sofware inmiddels verouderd en moet vervangen worden.
Wat is het?
Onder de term systeemintegratie vallen uiteenlopende technologieën zoals software as a service (saas), application service providing (asp) en soa (service oriented architecture). In een service oriented architecture worden systemen opgedeeld in onafhankelijke blokken. Door die blokken aan andere blokken te koppelen kunnen nieuwe diensten worden gebouwd, die via het web kunnen worden aangeroepen.
Saas en asp zijn deels hetzelfde. Beide diensten bestaan uit het op huurbasis via het internet beschikbaar stellen van een applicatie voor een (vast) bedrag (per gebruiker) per maand. Bij asp brengen afnemers de applicatie onder bij een service provider. Bij saas delen klanten dezelfde publieke infrastructuur. Software, diensten en support zijn bij saas gebouwd voor ‘one to many' levering via het internet.
Trends
- De implementatie van soa blijft enigszins achter bij de verwachtingen. Volgens IDC zei 14 procent van de Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven in 2006 dat ze dat jaar een soa-architectuur zouden implementeren. Slechts twee procent van de bedrijven deed dat ook.Voor 2007 belooft 21 procent van de bedrijven een soa te implementeren. We moeten hun woorden volgens IDC dus met een korreltje zout nemen.
- Saas: Volgens IDC werd in 2006 wereldwijd 2,4 miljard euro gespendeerd aan saas. Dat bedrag zal de komende jaren naar verwachting groeien met gemiddeld 18 procent per jaar, stelt IDC. Een kwart van de ondernemingen wereldwijd neemt al applicaties via saas af. 30 procent kijkt naar de mogelijkheden om dat te doen. Klanten zien als voordeel van saas dat de software altijd up-to-date is, waardoor updaten niet meer nodig is en er ook minder zorgen zijn over de beveiliging van applicaties.
- Wim Groenendaal, business consultant en it trendwatcher bij LogicaCMG: "Bedrijven zijn minder gericht op het integreren van applicaties en meer op het integreren van processen. Dat geldt binnen organisaties, maar ook voor de gehele keten van toeleveranciers tot afnemers. Daarnaast is er sinds een jaar of twee duidelijk sprake van een vervangingsmarkt in de business-to-business integratie. Eind jaren negentig hebben bedrijven onder druk van hun leveranciers hun processen geïntegreerd. Die software is inmiddels verouderd en moet vervangen worden."
- Michiel de van der Schueren, voorzitter van het ASP-Forum: "In de directe toekomst zullen potentiële klanten van asp-diensten hun keuze voor een asp-leverancier vaker laten afhangen van de integratiemogelijkheden die de asp biedt om te koppelen met andere asp's of informatieleveranciers. Met behulp van webservices kunnen applicaties via het internet aan elkaar gekoppeld worden en kunnen gegevens worden uitgewisseld. Zulke vormen van integratie bieden grote voordelen voor de klant: wat hij in zijn eentje moeilijk voor elkaar kan boksen, kan een asp-leverancier voor een hele groep klanten tegelijk realiseren."
Oplossingen
- Information-as-a-service (iaas). Forrester definieert iaas als een "strategie voor het leveren van informatie op basis van informatieservices, gebruikmakend van een soa-infrastructuur en/of internetstandaarden zoals rss." Het verschil tussen iaas en saas is volgens Forrester dat de term saas verwijst naar een businessmodel, terwijl iaas een technische omschrijving is.
- Xbrl. Xbrl staat voor extensible business reporting language en is een internationale open standaard voor digitaal rapporteren. Tonny Dirkx, bestuurslid van het ASP Forum Nederland en consultant bij Full Finance Consultants: "Met andere woorden: xbrl biedt een algemeen platform voor publicatie, uitwisseling en verwerking van bedrijfsrapportages en financiële transacties. Met xbrl is het mogelijk om het uitwisselen van gegevens door diverse overheidspartijen als KvK, CBS en Belastingdienst, maar bijvoorbeeld ook andere partijen zoals banken, aandeelhouders, controllers en overige belanghebbenden te harmoniseren. De Nederlandse Overheid heeft in het kader van administratieve lastenverlichting erg ingezet op xbrl en het NTP-project (Nederlands Taxonomie Project) geïnitieerd: www.xbrl-ntp.nl. Zodra xbrl gl (general ledger) is vastgesteld is het ook mogelijk om grootboektransacties vast te leggen en uit te wisselen."