De voortdurende concurrentie rondom openheid van software en bestandsformaten duurt voort. Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN kon het niet eens worden over wel of geen behandeling van OpenXML door standaardisatieorganisatie ISO.
De International Standards Organisation (ISO) houdt 2 september een stemming of het door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat OpenXML voor versnelde behandeling in aanmerking komt. De Nederlandse commissie van normalisatie-instituut NEN is er eerder deze maand niet uitgekomen of het dan voor of tegen is; de commissie neemt geen standpunt in. Commissielid Michiel Leenaars, voorzitter van Internet Society Nederland (ISOC), legt uit dat dit te wijten is aan de regel die unanimiteit eist.
Microsoft Nederland is teleurgesteld over deze uitkomst; het concern betreurt vooral dat de commentaren van de commissieleden hiermee wegvallen. Commissielid Hans Bos van Microsoft Nederland is namelijk positief over de aanmerkingen, die dus ongebruikt blijven. Bos is ambassadeur voor beveiliging, open standaarden en open source bij de Office- en Windows-leverancier. Hij volgt de ontwikkelingen rond OpenXML met argusogen.
De stemonthouding van de Nederlandse commissie is overigens maar nipt bereikt. Volgens Leenaars wilden de leden, met uitzondering van Microsoft, tegenstemmen mét voorwaarden. Die ‘nee, tenzij’-stem zou eisen voor aanpassingen neerleggen. Microsoft streefde naar een ‘ja, mits’-stem.
VS toch voor
Zo’n stem is inmiddels in de Verenigde Staten wel uitgebracht. De commissie INCITS was eerder nog tegen, maar de vereiste tweederde stem (voor of tegen) is toen niet bereikt. Uiteindelijk is de Amerikaanse commissie toch voor OpenXML, mits de op- en aanmerkingen worden behandeld. De Amerikaanse commissie was met 12 van de 16 stemmen vóór de behandeling van OpenXML door de ISO.
Onder de ja-stemmers bevinden zich Apple, EMC, HP, Intel, Lexmark, subcommissie NIST en Microsoft zelf. Onder de tegenstemmers bevinden zich Oracle en IBM, die elk ook commentaar hadden ingediend. Laatstgenoemde ict-leverancier wordt er wel van beschuldigd zijn eigen kantoorsoftware, met daarbij passend Open Document Format (ISO-standaard ODF), te willen bevorderen. Hetzelfde geldt voor Microsoft, wiens Office 2007 als standaardformaat OpenXML gebruikt.
Duitsland ook
Ook het Duitse normalisatie-instituut (DIN) kwam tot een ‘ja, mits’-stem. DIN heeft dus wel een lijstje gewenste aanpassingen voor OpenXML. Dat bestandsformaat is eerder al goedgekeurd door standaardisatieorgaan ECMA (European Computer Manufacturers Association) die de specificatie van Microsoft heeft uitgebreid met nog enkele duizenden pagina’s aan documentatie. In totaal telt de OpenXML-specificatie zesduizend pagina’s. Tegenstander IBM is daar al over gevallen; het stelt dat die overdaad implementatie in de praktijk zo goed als onmogelijk maakt.
Microsoft-ambassadeur Bos roemt op zijn blog het belang van de ja-stemmende landen Duitsland en de VS. In een eerdere posting relativeerde hij echter het gewicht van de Amerikaanse stem: "Sommige mensen zien de VS als een belangrijk land, maar in de ISO-stemming is het maar één stem die gelijk staat aan de stem van bijvoorbeeld Nederland of Iran."
Zie ook:
en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML
vacant.spaces.live.com
ballot.itic.org/itic/tallyvote.taf?function=vote&committee=INCITS&ballot_id=2341&_UserReference=96EBDF227BF339D246CE4E20
TOEVOEGING: Michiel Leenaars is directeur van ISOC.nl. Daarnaast is hij ook voorzitter van de Nederlandse normcommissie.