Ict-bedrijven zeggen lastig aan mensen te kunnen komen. Toch zitten er, volgens het CWI, zo’n achtduizend werkloze ict’ers op de bank. Volgens de reïntegratiebureau’s zijn dit voornamelijk ict’ers boven de 55 jaar.
Volgens cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen zitten er zo'n achtduizend ict'ers werkloos op de bank. Dit aantal daalde in juni. Toch blijft er vraag van ict-bedrijven naar mensen. "Vooral werkloze ict'ers rond de 55 komen lastig aan een baan. Het zijn dan voornamelijk de mensen die geen specialisme hebben", zegt Jack Portegijs van ICT@WORK.
Volgens Bert-Jan Wiegeraad van Retrofit gaat het vaak om ouderen die doorgegroeid zijn naar manager. "Men heeft door de carrière dan vaak weinig inhoudelijke kennis van het vakgebied. In sommige sectoren kun je prima alleen met managementkennis uit de voeten, maar in de ict wordt dat steeds moeilijker", zegt hij. Ook mensen die een sabbatical houden komen lastig aan een nieuwe baan. "Deze mensen zijn dan anderhalf jaar uit het arbeidsproces. Als ze terug willen, blijkt hun oude netwerk niet meer te bestaan", zegt Portegijs. Bij het bedrijf ICT@WORK kloppen volgens hem nauwelijks jongere ict'ers aan.
P&o'ers
Michael Wolfram, 48 jaar, zit sinds 2001 werkloos thuis, maar heeft nu wel zicht op een baan. Hij heeft de ervaring dat hij vaak met p&o'ers om de tafel zit die zelf geen kennis van zaken hebben. "De gesprekspartners zijn technisch niet op de hoogte en hebben daardoor geen inzicht in mijn kennis. Laatst had ik een gesprek met een topman van een bedrijf. Toen zaten we zo op één lijn dat we binnen twintig minuten wisten wat we aan elkaar hadden." Wiegeraad erkent wel dat de ict-kennis van p&o'ers vaak te wensen overlaat. "Maar ik merk niet dat die vaak aan tafel zitten. Ict'ers zoeken elkaar."
Portegijs raadt mensen die niet aan een baan komen aan om zich bij te scholen. "Maar dan niet iets nieuws gaan doen. Borduur voort op de ervaring die je al hebt. Een manager zou prima een opleiding op het vlak van contractmanagement kunnen doen", zegt hij. Ook bijscholen en bijblijven tijdens de loopbaan is essentieel. Wiegeraad: "Vergelijk het met de gezondheidszorg. Een arts moet ook bijblijven. Ik heb soms gesprekken met mensen waarvan het cv bulkt van de ict-termen. Op het moment dat je vragen gaat stellen, kijken ze mij echter glazig aan. Dan denk ik. je bent geen ict'er."
Da’s goed nieuws !
😀