Door de bijna explosief toenemende hoeveelheid data, blijft de opslag- en archiveerbehoefte van bedrijven groeien. Dit wordt zowel veroorzaakt door meer wet- en regelgeving als Web 2.0-ontwikkelingen. In plaats van telkens disks en tape libraries bij te plaatsen, is het verstandig om eens met een middellange termijn visie naar de beste oplossing te kijken. Door behalve capaciteit ook de ’total cost of ownership’ (tco) en dan vooral het energieverbruik mee te nemen, kunnen resellers zich op professionele wijze onderscheiden.
Uit het onderzoek 'Active Archival Storage; A Cost of Ownership Analysis van de Enterprise Storage Group, blijkt dat de verschillen in energieverbruik groot zijn. Ervan uitgaande dat zowel energie als ruimte steeds duurder worden, is een opslag- en archiveeradvies voor de middellange termijn geen overbodige luxe. Uit genoemd onderzoek blijkt dat archivering van 12 TB gedurende drie jaar op LTO3, dvd, SATA en UDO bijna dezelfde tco oplevert. Wie daarvoor echter een Centera-diskoplossing gebruikt is al gauw 80 procent meer kwijt en bij een gespiegelde Centera bijna drie keer zoveel. In dit onderzoek is nog niet de sinds kort beschikbare UDO2-technologie (ultra density optical) meegenomen, met een capaciteit van 60 GB in plaats van 30 GB per schijf. Daardoor kan het gebruik van UDO2 organisaties een flink kostenvoordeel opleveren.
Het grote kostenverschil tussen diskoplossingen en de UDO-technologie wordt vooral veroorzaakt door het veel grotere energieverbruik van permanent draaiende disks. Omdat energieverbruik een directe impact op het milieu heeft, is het ook interessant om naar verschillen in CO2-emissie te kijken. Een UDO Archive Appliance verbruikt slechts een equivalent van vier tot vijf ton koolstof per jaar, oftewel de helft van de jaarlijkse emissie van een inwoner uit het Verenigd Koninkrijk of Japan. Het verbruik van de onderzochte Centera-systemen is vergelijkbaar met een emissie tussen de 51 en 207 ton, dus in het ergste geval het equivalent van de jaarlijkse emissie van twintig inwoners! Als u klanten dus een goedkope en groene archiveeroplossing wilt aanbieden, is de tweede generatie UDO-technologie een interessante nieuwe optie.
Dirk Jan Vermeulen
Sales Director West-Europa & Noord-Afrika bij Plasmon