Mannen denken dat vrouwen hun baan in de ict heel anders ervaren dan werkelijk het geval is. Zo vinden vrouwen dat er sprake is van het voortrekken van mannen en een machocultuur. Mannen denken daar heel anders over.
Vrouwen die werken in de ict hebben vaak een andere mening over hun baan dan mannen. Zo voelt zestig procent van de vrouwelijke ict'ers zich vaak gediscrimineerd, terwijl tweederde van de mannen in de ict-sector vindt dat zij geen bevoorrechte positie hebben ten opzichte van hun vrouwelijke collega's. Dat blijkt uit cijfers van wervingssite itjobboard.nl onder 527 ict'ers.
De helft van de vrouwen in de ict vindt dat er een machocultuur heerst op hun werk. Ook hier denken hun mannelijke collega's anders over. Zeventig procent van hen vindt juist dat er geen machocultuur heerst in de ict.
Erkenning en salaris
Vrouwelijke ict'ers vinden minder salaris dan hun mannelijke collega's het grootste probleem op hun werk. Het gebrek aan erkenning van hun mannelijke collega's volgt daarna met 9,5 procent. Mannen denken juist dat het gebrek aan erkenning het grootste probleem is.
Een ander opvallend verschil is hoe beide groepen denken over seksuele intimidatie. Bijna negen procent van de mannen denkt dat vrouwen dit als belangrijk issue zien, maar slechts drie procent van de vrouwen vindt dit het grootste probleem op hun werk.
Ik kan me er helemaal in vinden wat de ondervraagde vrouwen zeggen. Het verschil in beloning (bij gelijk werk) stoort mij het meest. En door de machocultuur zijn onze carrieremogelijkheden ook beperkter. Ik merk trouwens geen verschil tussen de ict-afdeling waar je in vaste dienst bent en het werken bij een ict-detacheringsbedrijf.
De resultaten van dit onderzoek verbazen mij geenszins. Sinds 1990 ben ik werkzaam in de automatisering. Eerst als software ontwikkelaar, vervolgens als database beheerder en momenteel als Hoofd Automatisering. Binnen de laatste functie word ik voor het eerst als volwaardig aangezien. Blijkbaar kunnen vrouwen wel managementtaken uitvoeren maar weten zij niets van techniek. Jaren lang ben ik gebukt gegaan onder een minderwaardigheid complex t.a.v. mijn mannelijk collega’s. Die keer op keer geen betere oplossing hadden maar wel veel beter de drie-letterige (techniek)woorden onder de knie hadden en daarmee dachten de wijsheid in pacht te hebben. Talloze keren heb ik mijn aanwezigheid kenbaar moeten maken als technici weer eens tegen de mannelijke systeembeheerder gingen praten terwijl ik ze een vraag stelde over de machine of techniek. Op een of andere manier willen mannen blijkbaar niet geloven dat vrouwen technisch inzicht hebben. Wellicht op een andere abstractie niveau (onderzoeksidee voor iemand?) maar zeker niet minder oplossinggericht. Ik durf zelfs, gestoeld op mijn eigen ervaring, te zeggen dat ik sneller en betere oplossingen kan bedenken dan mijn mannelijke collega’s, niet gehinderd door technische kennis. Hulde aan de vrouwen die overeind blijven binnen een technische functie.
Nog een opmerking over salariing, ik word slechter betaald dan mijn mannelijk collega?s en daar baal ik van maar dat lijkt me toch mijn eigen schuld.
De ICT is nog steeds een vrouwonvriendelijke industrie met een machocultuur. Sinds 1985 ben ik erin werkzaam geweest. Toen ik ooit een nieuwe leaseauto aanvroeg zei mijn baas: Maar jouw man heeft toch al een dure auto? Ooit zei een directe collega dat hij het logisch vond dat hij meer verdiende dan ik en meer recht had op salarisverhoging, omdat hij een gezin te onderhouden had en ik niet. Het is altijd hard knokken geweest om erkenning te krijgen en salarisverhogingen heb ik altijd alleen gekregen door er hard over te onderhandelen. Toch heeft het ook zijn leuke kanten om een van de weinige vrouwen te zijn. Vaak werd ik op handen gedragen en heb ik door mijn eigenwijsheid mijn stempel kunnen drukken. Maar je doen en laten ligt wel voordurend onder een vergrootglas. Gelukkig ben ik altijd veel beter geweest dan mijn mannelijke collega’s. Sinds 4 jaar heb ik mijn eigen bedrijf en realiseer ik mij pas goed wat een slechte cultuur er heerst in de ict. Enige vorm van sociale innovatie is aan de ict-industrie vooralsnog voorbij gegaan.
Meiden
Laat je niet afschepen door de ict-macho’s. Jullie zijn in mijn ogen gelijk, zo niet beter, dan menig man in deze branche.
Ik vind dit onzin, ik loop ook al wat langer mee in de ict en heb juist ervaren dat mijn technische inbreng vaak gewaardeerd wordt. Mannen maken het elkaar vaak ook moeilijk door de hierboven genoemde instelling. Ik denk dat ze naar een ieder hun ideeen op een zelfde manier uitdragen en daar moet je als vrouw wel je ‘mannetje’ staan.