Onenigheid over nieuwe standaard en voorkeur voor bestaand 3G-netwerk zorgen voor een trage uitrol van 4G netwerken.
De uitrol van 4G, de vierde generatie mobiele netwerken wordt tussen 2010 en 2012 verwacht. Een spoedige uitrol wordt belemmert door onenigheid over de nieuwe standaard voor 4G. Op dit moment komen drie technologieën in aanmerking voor de standaard-norm van 4G. Het gaat om 802.16m Wimax, ondersteund door Intel, Long Term Evolution (LTE) van Ericsson en Ultra Mobile (UMB) ondersteunt door Qualcomm.
De ITU (International Telecom Union) stelt tussen 2008 en 2009 de definitieve definitie vast van de 4G technologie. Uit onderzoek onder mobiele operators door In-Stat blijkt dat 4G een minimale mobiele bandbreedte zal hebben van 100MB/sec. 4G zal gebaseerd zijn op OFDMA, een technologie voor Multi-user frequentie gebruik en er wordt voorspelt dat de uitrol van 4G langzaam zal verlopen omdat mobiele operators meer en langer gebruik maken van de bestaande 3G-netwerken.
Jammer dat de operators niet sneller over willen op 4g, dat is nu net waar de consument op zit te wachten. Het 3g netwerk voldoet al lang niet meer aan de wensen en men is nu afhankelijk van een wifi punt. Met 4g is niet niet langer meer een verreiste.
Laat men nu eens luisteren naar de consument en gewoon het netwerk in 2010 uitrollen. Dat geeft ook weer een nieuwe impuls aan de fabrikanten van toestellen. (Een 4G iphone misschien met een fatsoenlijke camera ingebouwd en een veel snellere processor en meer RAM geheugen.)
Lijkt er op dat Apple toch zwicht door de druk van Google. Iphone 4G komt versneld op de markt. Nu het netwerk nog…….
http://tweakers.net/nieuws/64913/apple-iphone-4g-krijgt-dualcore-cpu-en-oled-scherm.html?nb=2010-01-13&u=1500
Er word gezegd dat 3G niet meer aan de eisen voldoen… Dit is helemaal waar! 4G heeft dezelfde technologie als 3G. Het verschil zit hem alleen in de manier van overdragen van data. Bedenk dat 4G over dezelfde masten zal gaan als het bestaande netwerk. Er zijn hooguit upgrades nodig voor deze masten en dat is nu precies waar de operators moeite mee hebben.