Thuiswerken is populair. Werkgevers en werknemers roemen thuiswerken vanwege efficiëntie en een betere balans tussen werk en privé. Het fileprobleem is de belangrijkste reden om vanuit huis te werken.
Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties wil zijn medewerkers een dag in de week thuis laten werken. Liefst 59 procent van de ondervraagden geeft aan dat werknemers idealiter een vijfde van hun werkweek vanuit huis werken. Dat blijkt uit onderzoek van netwerkspecialist Axians onder 135 respondenten uit zowel de overheids- als publieke sector.
De toenemende filedruk in Nederland is de belangrijkste reden (35 procent) om vanuit thuis te werken. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat thuiswerk wordt gestimuleerd om een betere balans tussen werk en privéleven te krijgen. Voor 16 procent van de respondenten is besparing van het milieu de drijfveer om vanuit thuis te werken.
"Werknemers zijn tegenwoordig steeds meer tijd kwijt om op kantoor te komen en daar vervolgens werkzaamheden te verrichten die zij veelal ook vanuit huis kunnen doen. Het is volgens ons een goede ontwikkeling dat een groot deel van de organisaties inziet dat de traditionele werkwijze inefficiënt is en dat we toe moeten naar een meer mobiele manier van werken. Door je mensen één of enkele dagen per week thuis te laten werken, bespaar je als organisatie tijd en kosten, en kun je de productiviteit verhogen", aldus Rob Wennekendonk, Managing Director bij Axians.
Thuiswerken is inderdaad een oplossing voor fileleed. Maar zal nooit populair worden gezien de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Zolang in functioneringsgesprekken thema’s als “het is ons opgevallen dat je uit het raam zit te kijken” wordt besproken. En hoe triest ook, ik heb dat een keertje moeten bespreken. Stel je voor, je bent eerder klaar en gaat koffiedrinken bij de buurvrouw. Je moet er als manager niet aan denken, wat mensen niet allemaal thuis doen. Uit het raam kijken, verschrikkelijk. Misschien dat de techniek van thuisdetentie, met de enkelband ingezet kan worden voor thuiswerken.
Beste Rand,
U bent inderdaad triest te noemen, een manager als u heb ik ook gehad. Dit is meer een vertrouwenskwestie waar u mee zit. Wellicht moet u eens bij uzelf te rade gaan waar u dan de hele dag aan denkt: ‘wat mensen allemaal thuis doen’. Gaat daar 50% van uw dag heen? Steek die energie liever in het stimuleren en motiveren van uw werknemers. Dan zullen ze echt wel die uren per dag vol maken. Is het niet van 9 tot 5 dan zullen ze wel ’s avonds nog een uurtje meer werken.
Thuiswerken is mijns inziens een ideale oplossing, een veel productievere dag omdat mensen niet eerst 1,5 uur staan te soppen in de file om vervolgens 2 uur bij te moeten komen op kantoor (uit het raam kijken).
Hmm… Sarcasme is niet aan iedereen besteed, denk ik… 😉
Maar alle gekheid op een stokje, thuiswerk is inderdaad een heel goede oplossing. Managers met een “anti-RaamKijk fobie” zal je altijd houden, ben ik bang… Ik mag hopen dat die rap uitsterven, want dat is gewoon niet van deze tijd.
Met de opkomst van internet neemt ook de mobiliteit toe; ikzelf kan 99% mijn werk doen als ik een internet verbinding heb, ik heb dan een VPN-pijp naar kantoor en tevens VoIP voor telefonie. Perfect. Die ene procent dat ik echt op kantoor moet zijn: geen probleem, hou je tenminste ook je contacten met je collega’s intact.
Dit is een Win-Win situatie, en wel om de volgende redenen:
1. Ik krijg gewoon voor 5 dagen reiskosten vergoeding, terwijl ik 2 dagen per week thuis werk. Leuk voor mij.
2. Ik spendeer die twee dagen geen uren in de file maar kan gelijk na ’t ontbijt productief aan de gang. Leuk voor de baas.
3. De “Negen-tot-Vijf” mentaliteit is een stuk minder aanwezig: ik ben veel sneller geneigd om even door te gaan. Leuk voor beiden.
Kortom: er zit geen nadeel aan. De mensen die de kantjes er af lopen? Wel, die doen dat op kantoor ook, hoor. En ook daar weten ze ’t goed te verbergen. Laat ze dan liever thuis zitten… Er wordt wel met ze afgerekend bij de functionerings gesprekken…