Sinds een jaartje toert Sun rond de wereldbol met 'Project Black Box': een datacenter in een container. De container wordt nog een project genoemd, omdat het nog niet om een kant-en-klaar product gaat.
Bob Schilmoeller, de hoofdontwerper van de Black Box: "Project Black Box is een datacenter in een shipping container. Alles zit erin: acht standaard 19 inch racks en een gepatenteerd koelsysteem. Het enige dat nodig is, is elektriciteit, water en een netwerkaansluiting." Volgens Schilmoeller bestaat er veel interesse voor de Black Box: "Er bestaat belangstelling bij bedrijven met capaciteitsgebrek in hun datacenter, bij bedrijven die hun datacenter moeten verplaatsen en bij bedrijven die voorbereid willen zijn op crisissituaties of natuurrampen."
John van de Loo, Staf Informatievoorziening van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, is één van die potentiële klanten: "Onze twee serverfarms zitten echt helemaal vol en we zijn bezig met het implementeren van nieuwe serverruimtes. Dat heeft echter zijn tijd nodig. Dit zou een slimme oplossing zijn om tijdelijk opslag neer te zetten. Bovendien kunnen we zo uitwijken naar een plek buiten de campus, wat goedkoper is en waardoor we geen last kunnen krijgen van eventuele stroomtekorten op de campus." Na een rondleiding door de Black Box is van de Loo alleen maar enthousiaster geworden: "Als je de box life ziet, zie je dat het zou kunnen werken. Er is door de technische mensen van Sun goed nagedacht over stroomtoevoer en afvoer van warmte, waardoor je de maximale apparatuur die je er in kunt zetten ook echt kunt laten draaien."
Project Black Box begon ongeveer twee jaar geleden toen een aantal ingenieurs bij Sun Microcomputers een zo groot mogelijke computer wilden bouwen die toch nog vervoerd kon worden. Schilmoeller: "Iemand zei toen: het moet in een container passen. Vervolgens bouwden we een aantal prototypes en testten die binnen het bedrijf. In oktober 2006 besloten we de box naar buiten te brengen." Schilmoeller verwijst consequent naar de container met de woorden ‘Project Black Box', om duidelijk te maken dat het nog niet om een kant en klaar product gaat. Schilmoeller: "We tonen de Black Box aan klanten om hen te vragen hoe bruikbaar hij is."
Volgens Schilmoeller is de black box relatief goedkoop: "Terwijl het miljoenen dollars kost om een nieuw datacenter te bouwen, is de intitiële investering van project Black Box veel lager." Daarbij komen overigens wel kosten voor beveiliging. Schilmoeller: "Het is gewoon een container. Dus als je het buiten parkeert moet je nadenken over beveiliging. Wij adviseren om een beveiligd hekwerk rond de container te plaatsen en om camera's te plaatsen.
Het woord zwart moet overigens niet te letterlijk worden opgevat. Schilmoeller: "Toen het project werd gestart, zei iemand: we moeten het beschouwen als een zwarte doos. Zo ontstond de naam Black Box. Maar zodra het een product wordt, zullen we hem wit verven, niet alleen omdat die kleur handig is in verband met de koeling, maar ook omdat dat een normale kleur voor containers is. Zo valt de container zo min mogelijk op voor dieven."
Middagseminar: serverruimte van de toekomst
Serverruimtes zijn al jaren niet meer simpelweg de kamer waar de computers staan, gestapeld op bureaus naast stoelen, onderdelen en handleidingen. Ict is van levensbelang voor de organisatie en dus zijn servers afgeschermd en beveiligd. Door recente ontwikkelingen zijn er nieuwe vereisten voor de normale gekoelde en beheerde serverruimte. Denk aan hetere servers, dunnere systemen die daardoor lokaal meer hitte brengen, wisselende belasting, en soms ook meer machines. Denk ook aan hoger energieverbruik; door die servers en de daarvoor benodigde koelingssystemen. En het prijskaartje voor energie, wat tot op heden wordt gezien als een zorg voor de facilitaire dienst, niet de ict-afdeling. Toekomstgericht is het sleutelwoord, maar de toekomst is onzeker. Het ontwerp van een serverruimte is dan ook een complexe operatie.
Computable organiseert op dinsdag 25 september een middagseminar 'Serverruimte van de toekomst'. Over inrichting, verbouw versus herbouw, koeling en hitte, en andere praktische zaken. Of struikelblokken. Ict'ers vertellen over hun serverruimtes, hun ervaringen, hun beslissingen.