Microsoft heeft zijn Permissive License bij het Open Source Initiative ingediend met het voorstel hier een opensourcelicentie van te maken. Op de mailinglijst van de OSI woeden inmiddels verhitte discussies over het voorstel.
Jon Rosenberg, source program director bij Microsoft, liet weten dat zijn bedrijf van mening is dat de licentie van unieke waarde is voor de opensourcegemeenschap door simpele, bondige en tolerante voorwaarden te combineren met bescherming van intellectueel eigendom. Rosenberg vergeleek de Microsoft Permissice License (MS-PL) met de nieuwe BSD- en Apache2-licentie: "Alleen bevat de nieuwe BSD-licentie geen expliciete toestemming om patenten te gebruiken." Code die onder de shared license van Microsoft valt, mag niet gedistribueerd worden onder de voorwaarden van een andere licentie, maar mag wel gecombineerd worden met werken die onder een andere licentie vallen, mits die licentie het toestaat.
Volgens Chuck Swiger, een actief lid van de discussielijst van de OSI, kan de licentie van Microsoft daarom wel gecombineerd worden met de BSD-, Mit-, Zlib- en Apache2-licenties, maar niet met GPL. Wel komt MS-PL volgens hem inderdaad in de buurt van de BSD-licentie. Chris DiBona, OSI -lid en als open source program manager werkzaam bij Google, vroeg zich onder andere af of de voorlegging aan het OSI betekent dat het bedrijf zijn term Shared Source gaat laten vallen, doorgaat met het verspreiden van misleidende informatie over open source software, en GPL in het bijzonder, en stopt met het dreigen met patenten. "Zo niet, waarom zou het OSI dan akkoord gaan?"
Zijn opmerkingen ontlokte een reactie van Bill Hilf van de divisie platformstrategie van Microsoft: "Het is mij niet duidelijk hoe je vragen zich verhouden tot ons licentievoorstel." Volgens hem was de term Shared Source juist ingevoerd om duidelijk te maken dat deze niet goedgekeurd waren door het OSI. Volgens DiBona waren zijn vragen wel degelijk relevant omdat de reputatie van het OSI op het spel zou staan, omdat Microsoft een van de grootste tegenstanders van de organisatie zou zijn.
Redactie Tweakers.net/Olaf van Miltenburg