De cd vierde vrijdag 17 augustus zijn vijfentwintigste verjaardag. De uitvinding van Philips en Sony betekende de overgang van analoge naar digitale muziek en was het begin van de cd-rom en de dvd.
Het is vandaag 25 jaar geleden dat Philips de eerste cd produceerde. Deze cd's hadden een diameter van 11,5 centimeter. Op de cd kon 74 minuten aan geluid worden gezet. Aanvankelijk was de speelduur 60 minuten maar de ontwerpers stemden de opslagcapaciteit af op de speeldeuur van de 'Negende Symphonie' van Beethoven. (speelduur 74 minuten). De cd is een uitvinding van Sony en Philips.
De eerste cd's werden geperst in een fabriek van Philips in Duitsland. Daarop stond het album 'The Visitors' van 'ABBA'. Deze schijfjes werden op de Japanse markt verkocht. De echte doorbraak van de cd kwam in 1985. Toen bracht de Britse rockband 'Dire-Straits' voor het eerst nieuwe muziek uit op cd.
De 'audio'-cd stond aan de wieg van nieuwe technologieën, zoals de cd-rom en de dvd.
Zowel Sony en Philips verdienden flink aan de cd. Sony verkocht vooral spelers. Philips profiteerde, als eigenaar van de platenmaatschappij Polygram, vooral van de verkoop van cd's. Philips schat dat 25 jaar later wereldwijd tweehonderd miljard cd's zijn verkocht.
Trivia: het gat in het midden van een CD (en DVD) is precies even groot als het vroegere Nederlandse dubbeltje, dat heet als maat te zijn genomen
Interessant om te zien hoe die twee bedrijven sinsdien elk een heel eigen weg zijn gegaan. Philips heeft zijn technisch scheppende vermogen bijna geheel verloren en daarvoor allerlei bedrijfsonderdelen verkocht. Met het verhandelen van (Chinese) electronica wordt nu het geld verdiend. “Sic transit gloria”? Sony daarentegen blijft het bedrijf dat zij al waren: als Blueray de nieuwe HD-norm wordt dan is dat sterk aan hen te danken.