De Australische Computer Society (ACS) wil dat er een milieukeurmerk komt voor hardware. Het kennis-instituut heeft berekend dat de uitstoot van koolstofdioxide door de ict-sector gelijk is aan de uitstoot van de burger-luchtvaart en de staalindustrie.
De Australian Computer Society (ACS), een kennisinstituut voor ict, wil dat er een milieukeurmerk komt voor ict-producten. Net als bij witgoed moet via een puntensysteem worden aangegeven in hoeverre hardware belastend is voor het milieu.
Het voorstel komt na onderzoek naar de uitstoot van koolstofdioxide door de ict-sector. ACS heeft berekend dat de uitstoot van koolstofdioxide door de Australische ict-sector nagenoeg gelijk is aan de emissie van de burgerluchtvaart en de staalindustrie. Jaarlijks stoot de ict-sector 7,94 miljoen ton aan koolstofdioxide uit. Goed voor 1,52 procent van alle emissies. Dat aantal zit iets onder de uitstoot van de staalindustrie (2.3 procent) en iets boven de uitstoot van de luchtvaart (0,97 procent).<H3>Upgrading</H3>Verder roept de ACS ict-organisaties op om bij upgrading naar nieuwe apparatuur meer rekening te houden met energieverbruik van hardware. Daarnaast pleit de organisatie voor het gebruik van virtualisatiesoftware voor servers en wordt benadrukt dat slaap-modus instellingen meer energiebesparing opleveren dan gebruik van screensavers. Om het energiegebruik en de schadelijke uitstoot nog meer te drukken pleit de ACS voor gebruik van soft-phones (bellen via internet) en thin-client desktops. ACM raamt de kosten van die milieubesparende maatregel voor een gemiddeld ict-bedrijf (5 tot 20 man personeel) tussen de 80 en 400 euro.
Het valt me op dat er veel wordt gesproken over groene PC’s, ROHS, etc. maar dat de “standaard PC’s” die door leveranciers worden aangeboden hier onduidelijk over zijn. Is een PC zuinig, stil, geeft deze weinig straling, bevat deze veel/weinig schadelijke stoffen, etc. Ik ben zelf geen expert om een systeem helemaal op te bouwen uit losse componenten, maar vraag me af of er systemen zijn die voldoen aan deze omschrijving of misschien kan de Computable hier een keer een nieuwsitem aan besteden.