Virtualisatie is hot! Er is inmiddels al heel wat tekst over dit onderwerp geschreven. XenSource, VMware, Virtual Server en hypervisors staan in de belangstelling. Uit een recent onderzoek blijkt zelfs dat bijna 90 procent van de grotere bedrijven investeert in virtualisatie, omdat men denkt daarmee betere kwaliteit met lagere kosten te bereiken.
Virtualisatie is echter niets nieuws, het bestaat al sinds de jaren '60. Het was heel lang een specialistische tak van sport, voornamelijk in de mainframe-wereld. Daar was het een manier om de schaarse bronnen die een organisatie beschikbaar had, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Inmiddels is virtualisatie van besturingssystemen ook op de x86-processorarchitectuur gebaseerde platformen commodity geworden.
Met virtualisatie kan nu efficiënter gebruik gemaakt worden van de infrastructuur. U kunt op één fysieke machine ineens meer doen, flexibeler zijn met welke toepassingen waar draaien en sneller nieuwe machines en functionaliteiten uitrollen. Dat scheelt weer machines die in het datacenter toch maar duimen staan te draaien, maar wel warmte produceren, ruimte innemen en energie vreten. Kortom, allemaal prachtig nieuws voor de klant, want virtualisatie lost een aantal problemen op.
Toch is virtualisatie alleen niet de oplossing, want de complexiteit neemt met de introductie van virtualisatie toe. Virtuele machines zijn uiteindelijk ook machines en moeten dus ook beheerd en gepatched worden. Hoe zorg je dat je compliant bent als je maar een beperkt aantal licenties van een bepaald softwarepakket mag gebruiken? Hoe houd je bij welke machine waar draait? Allemaal vraagstukken waar u wel over na moet denken voordat u met virtualisatie aan de slag gaat.
Goede beheerssoftware kan hier uitkomst bieden. Belangrijk is het dat er aan open standaarden voor het managen van virtualisatie wordt gewerkt en daarom is het goed nieuws dat verschillende leveranciers al hun formaten hebben vrijgegeven. Om optimaal gebruik te kunnen maken van virtualisatie, is het belangrijk dat de beheersomgeving daar goed op voorbereid is. Dus met een goede voorbereiding is het zeker wel genieten van virtualisatie.
Erik Dooper
Technology Specialist Linux bij Novell