Bijna iedereen kent inmiddels wel de voordelen van mobiel werken: werken onderweg, geen files, geen weeralarm en een betere balans tussen werk en privé. Toch is bij veel bedrijven de wil om mobiele toepassingen daadwerkelijk te implementeren nog niet groot genoeg. Het spook van de hacker op de hoek waart nog steeds rond.
Het grote probleem met het mobiel aanbieden van applicaties is niet zozeer de beveiligingstechnologie op zich, want die heeft zich inmiddels wel bewezen. De crux zit momenteel in het groeiende aantal applicaties die organisaties tegenwoordig beschikbaar moeten maken voor een steeds diversere groep werknemers. Want als een eindgebruiker eenmaal mobiel toegang heeft tot bijvoorbeeld e-mail en tekstverwerking, verwacht hij hetzelfde voor alle andere applicaties.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de enorme groei in complexiteit van de mobiele architectuur die dit teweeg brengt. Als gevolg daarvan is het voor de it-afdeling vaak lastig om budget te krijgen voor technische oplossingen die dit makkelijker maken, zoals password en policy managers. Zij moeten vervolgens handmatig in de gaten gaan houden wie tot wat toegang moet hebben en wie niet. En daar gaat het mis.
Organisaties moeten zich realiseren dat hoe makkelijker het gebruik van technologie voor de eindgebruiker wordt, des te lastiger het voor de it-afdeling wordt om alles zowel soepel als veilig te laten verlopen. Wie dat allebei wil, zal daar simpelweg rekening mee moeten houden bij het inrichten van de it-infrastructuur.
Voor aanbieders van mobiele oplossingen is het daarom van groot belang dat zij hierbij een voorlichtende rol op zich nemen. Zij zullen duidelijk moeten maken welke voordelen mobiel werken kan bieden, mits de onderliggende architectuur goed is geregeld. Met de juiste technische kennis kan er grote vooruitgang geboekt worden. Het is dan alleen nog maar een kwestie van doen.
Rob van der Hoeven
Area Vice President bij Citrix Systems Benelux & voorzitter van Stichting EwerkForum