De op 15 augustus aangekondigde overname van virtualisatieleverancier XenSource door Citrix kwam niet als een verrassing bij kanaalpartners dicht bij de beide partijen. Over het algemeen reageerden ze positief op de acquisitie. Voor de Xen-partners ligt dit iets anders.
Eén van hen vreest dat het dezelfde kant op gaat als die van Softricity, vorig jaar overgenomen door Microsoft. In mei vorig jaar werd beloofd dat Softricity-resellers na de overname door softwaregigant Microsoft meer slagkracht zouden krijgen. Toen zei directeur Peter Hoekstra van distributeur CDG, die Softricity in Nederland distribueert, dat er voor partners nog weinig zou veranderen.
Geert Visser, oprichter van consulent Ictivity denkt daar anders over: "Ineens was de ondersteuning verdwenen. Microsoft haalde het product van de markt om het in zijn eigen oplossingen te integreren. Ictivity heeft net als in Softricity flink in XenSource geïnvesteerd. Dat is het risico van het er vroeg bij zijn met nieuwe technologie. Ik hoop dan ook dat de geschiedenis zich niet herhaalt."
XenSource-distributeur Dupaco blijft zich voorlopig nog even op de vlakte houden. Toen het nieuws van de overname naar buiten kwam, onthield het bedrijf zich van commentaar. Woordvoerder Erik Monnikhof is nog op vakantie.
Aan de andere kant durft Citrix-distributeur CDG Europe de XenSource-resellers wel gerust te stellen. Citrix heeft namelijk gedaan wat Microsoft toentertijd niet deed: een aparte tak Virtualisatie & Beheer opgericht waar XenSource medewerkers en oplossingen zijn ondergebracht. Onder leiding van voormalig XenSource directeur Peter Levine zal de XenSource oplossing blijven bestaan. Ook de ondersteuning zal niet hoeven te lijden.
Imre Hüsen, sales en marketing manager bij CDG Europe: "Citrix-XenSource hoeft voor resellers geen tweede Softricity-Microsoft te worden omdat Citrix meteen een afzonderlijke verkoopsorganisatie heeft opgezet. XenSource-partners kunnen hierdoor gerust zijn over de voortgang."
Toch is met de overname wel een kans op kanaalconflict, meent Hüsen. "De Xen-partners dreigen hun onderscheidend vermogen enigszins kwijt te raken." Het Citrix-kanaal is natuurlijk veel groter, meer gecommoditiseerd.
Dat nu de grote aantallen Citrix-resellers naar hetzelfde zullen kunnen dingen stemt ook consulent Ictivity enigszins ongerust. Wel is hij blij dat Citrix een consultancy-partnerprogramma heeft en een goede verstandhouding met CDG Europe.
"Als jarenlange consulting partner van Citrix heeft Ictivity zeer snel de kracht van Xensource gezien op het virtualisatie vlak. Beide vendors zitten al geruime tijd in het ondersteuningsportofolio van Ictivity", aldus Visser.
XenSource Certified Partner Rackserver vindt de overname best zolang de ondersteuning goed blijft. Halvard Woei-A-Sioe, directeur, heeft geen haast om op Citrix bij te spijkeren. "De verkoopscyclus op Citrix is veel langer en mijn klanten vragen nog niet naar die oplossingen. Op lange termijn zal dit kunnen veranderen." Ook hij neemt voorlopig een afwachtende houding aan.
Bob Vos, directeur van Citrix Gold Partner Switch is blij. "De acquisitie betekent een verbreding van het assortiment. XenSource virtualisatie past precies in Citrix applicatiebeschikbaarheidsstrategie. Heel slim om dat bedrijf te kopen."