Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue Universiteit hebben een nieuwe, stille manier gevonden om chips te koelen. Zij gebruiken een luchtstroom, opgewekt met ionen.
De koeltechniek met ionen verhoogt het koelrendement met zo'n 250 procent. Hierdoor zouden fabrikanten componenten verder kunnen verkleinen, bij gelijkblijvende prestaties De Purdue-onderzoekers demonstreerden de techniek met een model van een computerchip.
De koeling ontstaat door ionen te laten bewegen tussen twee tegengesteld geladen elektroden. Rond de positief geladen elektrode ontstaan positief geladen ionen, die zich naar de negatief geladen elektrode verplaatsen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom langs het oppervlak van de chip, die daardoor afkoelt.
Met behulp van infrarood beelden toonden de onderzoekers aan dat de temperatuur van de chip daalde van 55 graden naar 35 graden Celsius.
De toepassing in chips is nieuw, maar het principe werd al enkele eeuwen geleden ontdekt. Deze zogeheten 'ionenwind' werd in 1709 beschreven door de Britse natuurkundige Francis Hauksbee.
Factor duizend
De volgende stap in het onderzoek is het verder verkleinen van de onderdelen van het koelsysteem. Nu zijn die enkele milimeters groot. Het streven is de afmetingen met een factor duizend te verkleinen. Ook moet het systeem minder kwetsbaar worden gemaakt.
Als dat is gelukt, zou het nieuwe koelsysteem op een termijn van drie jaar in nieuwe computersystemen kunnen worden ingebouwd, denken de onderzoekers.