SAP heeft de roadmap onthuld voor zijn product lifecycle management-lijn (SAP PLM). In de komende drie jaar is het de bedoeling dat SAP PLM met uitgebreide functionaliteit tot end-to-end-oplossing doorontwikkelt.
"PLM is gegroeid van een technologie die hoofdzakelijk door technici werd gebruikt naar één waarvan bedrijfsdirecteuren weten dat ze deze via hun productie moeten toepassen om concurrerend te blijven," aldus Marc Halpern, directeur Onderzoek bij het Amerikaanse Gartner, Inc. "Een groeiend aantal producenten maakt gebruik van PLM om het bedrijf aan te sturen via een grotere product- en procesinnovatie en een betere uitvoering. Hierdoor kunnen nieuwe producten succesvol in de markt worden gezet, typisch met korter wordende productlevenscycli en in niches met een hoge marge."
De verbetering aan de functionaliteit van SAP PLM start aan het einde van dit jaar met nieuwe processen voor portfolioplanning. In 2008 richt SAP zich op het verder vereenvoudigen van de PLM-gebruikersinterface met een intelligent, rol-gerelateerd aanbod van informatie. Gebruikers zullen deze oplossing met minder training en minder handmatige activiteiten kunnen gaan gebruiken. Daarnaast zal een reeks nieuwe en uitgebreide functies de wereldwijde samenwerking tussen alle betrokkenen verder vereenvoudigen en de ondernemingen helpen hun talentnetwerken strategisch op elkaar af te stemmen.
Er komt ook een nieuw PLM-verbeteringspakket in 2009. Dankzij deze nieuwe mogelijkheden wordt volgens SAP het beheer van alle productspecifieke informatie, zoals ideeën, ontwerp, eisen, configuratievarianten en onderhoudsstructuur, mogelijk in één geïntegreerd systeem.
In een volgend PLM-verbeteringspakket, dat op de planning staat voor 2010, wordt informatie uit de echte wereld geassimileerd. Met deze verbetering wordt het ontwerp, de simulatie en het volgen van digitale ontwerp- en productieprocessen mogelijk, ondersteund door de integratie van digitale productietools. Vervolgens kan wereldwijde productinformatie worden gekoppeld via radiofrequentie-identificatie- of RFID-tags, barcodes of sensoren met data uit het productontwikkelingsproces voor een grotere zichtbaarheid, verantwoordelijkheid en accuratesse, bijvoorbeeld op het gebied van naleving van regelgeving en productie.