In het studiejaar 2002/2003 is in Nederland de Europese bachelor/master-structuur ingevoerd. Deze structuur moet het makkelijker maken studenten op Europees niveau uit te wisselen tussen universiteiten.
Als je bent afgestudeerd aan een bachelor- of masteropleiding kun je een Nederlandse titel gebruiken (baccalaureus, ingenieur, meester, doctorandus) of een internationale graad (bachelor of master).
In Nederland zijn er twee soorten bachelors, namelijk een universitaire of een hbo-bachelor. In de rest van de Europese landen wordt er wel één term voor bachelor gebruikt.Na een universitaire bacheloropleiding
krijg je afhankelijk van de studierichting dealgemene graad 'Bachelor of Arts (BA)' of 'Bachelor of Science (BSc)'. Studeer je af aan een hbo-opleiding, dan krijg je een specialistische graad, zoals 'Bachelor of Fine Art (BFA)' of 'Bachelor of Arts and Economics (BAE)'. Een bachelor aan het hbo geeft niet automatisch toegang tot een universitaire
master.
Binnen een bachelor moet je na je propedeusejaar kiezen voor een major en een minor. Naast een hoofdvak (de major) binnen je eigen opleiding volg je een groot bijvak (de minor) binnen je eigen of bij een andere opleiding.
Contract over je studie
Studeren op kosten van de baas lijkt aantrekkelijk, want zelf alle kosten voor een opleiding ophoesten is vaak lastig.Het kan zijn dat je baas je een studiekostenovereenkomst laat tekenen. Hij wil namelijk
niet het risico lopen dat hij in je investeert,maar dat je na afronding van je studie bij een ander bedrijf aan de slag gaat.
In deze overeenkomst kan een werkgever de werknemer laten beloven dat de opleidingskosten gedeeltelijk of volledig terugbetaald moeten worden binnen een bepaalde termijn wanneer de werknemer op eigen initiatief uit dienst gaat. Als je ontslagen wordt of op een andere manier het bedrijf verlaat, hoef je niets terug te betalen.
Een studiekostenovereenkomst wordt meestal opgesteld voor externe meerjarige opleidingen, waarvoor je een officieel diploma kunt halen. Voor een interne training geldt deze regeling meestal niet. Vaak staat in een cao vermeld voor welke opleidingen een terugbetalingsregeling van kracht is.
In een studiekostenovereenkomst staan de aard en de kosten van de opleiding vermeld en ook wie deze kosten voor zijn rekening neemt. Dat zijn de kosten van de opleiding zelf, de boeken en examens, maar
ook bijkomende kosten zoals reiskosten en eventuele hotelovernachtingen.Verder staat de periode erin dat de terugbetalingsregeling van kracht is en afspraken over eventuele studieverlofdagen, of over wat er gebeurt als je de opleiding door omstandigheden niet binnen de gestelde tijd -of zelfs helemaal
niet- kunt voltooien.
Een carrièreswitch
Eigenlijk is de ict niets voor jou. Liever zou je brood bakken en mensen verwelkomen op een kasteel in Italië. Je wilt een carrièreswitch maken, maar hoe weet je zeker of het de juiste beslissing is.
- Ga na of je droom wel echt van jou is. Of is het eigenlijk de droom van je vrouw? Of van de buurman en lijkt het je wel stoer? Als je alleen in Italië zit dan moet je wel zeker zijn van je plannen.
- Onderzoek of de droom bij je past. Sluit je droom aan bij je drijfveren? Geeft de activiteit je energie? Past de nieuwe rol bij je en past je droom in je huidige levensfase?
- Maak je droom concreet. Maak een levendig en gedetailleerd beeld van jezelf in de nieuwe situatie.Verzamel informatie en praat er met anderen over. Stel jezelf doelen en maak een actieplan om alle elementen van de droom in kleine stappen te realiseren.
- Analyseer je barrières. Wat houdt je tegen om je droom in werkelijkheid om te zetten? Analyseer de obstakels.Wat zijn je
twijfels en zorgen? Zijn ze reëel? Zijn ze op te lossen? - Spring in het diepe. Als het verlangen stand houdt en groeit dan wordt het tijd om een besluit te nemen en in actie te komen.Creëer ruimte voor de grote stap door andere activiteiten op een laag pitje te zetten. Aanvaard dat tegenslagen onderdeel zijn van het proces dat je steeds dichter bij je doel brengt.