Windows Vista is een grote stimulans voor Linux. Het marktaandeel van Microsoft kan alleen maar zakken, terwijl dat van Linux alleen maar kan groeien. Belangrijk voordeel van Linux is de prijs. Het nadeel is dat de kernel van niemand is, waardoor sla’s lastig te sluiten zijn.
De komst van Windows Vista zorgt ervoor dat gebruikers sneller overstappen op Linux. "Windows Vista heeft waarschijnlijk de grootste kans voor Linux gecreëerd om meer marktaandeel te krijgen", aldus Cole Crawford, it-strateeg bij Dell in een presentatie op de jaarlijkse LinuxWorld Conferentie. Volgens Crawford zijn er een hoop bedrijven na het implementeren en gebruiken van Vista toch weer teruggestapt op Windows XP.
Microsoft heeft al vijftien jaar het grootste marktaandeel op de desktop. Crawford: "Dus de enige weg die zij kunnen afleggen, is die omlaag gaat. Linux kan daarentegen alleen maar groeien. Het potentieel van dit besturingssysteem is enorm." Linux heeft een marktaandeel van 1 procent. De besturingssystemen van Microsoft hebben 90 procent marktaandeel. "Verwacht wordt dat Linux de komende twee jaar meer marktaandeel zal krijgen," zegt Crawford.
Ron Hovsepian, ceo bij Novell, maker van Linux-distributie Suse, denkt dat Linux op de desktop de toekomst heeft. Hij zei eerder al tegen Computable: "Het zal langzaam en per marktsegment gaan. Ik denk dat de snelste groei in het mkb te zien zal zijn. Kleine ondernemingen zijn het meest prijsbewust. SUSE Linux Enterprise Desktop kost een tiende van Windows Vista".
I love Vista
Novell bracht hun zakelijke distributie SLED10 op de markt, net voordat Vista op de markt verscheen. De aankondiging dat autofabrikant Peugeot op twintigduizend pc's SLED installeert kwam op de dag dat Vista in Europa gelanceerd werd.
Dat was zo getimed, aldus EMEA-president Volker Smid. "Toen iemand mij laatst vroeg wat ik van Microsoft Vista vond, gaf ik het antwoord ‘i love vista', want het zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. Op datzelfde moment komen wij binnen met de mededeling dat wij een besturingssysteem hebben dat vijftig dollar kost, maar voor vijfhonderd dollar dingen kan." Crawford denkt dat ook de toenemende samenwerking tussen de Linux-distributeurs en Microsoft ervoor zorgt dat klanten eerder voor Linux kiezen.
Het grote nadeel van Linux is dat de kernel van Linux van niemand eigendom is. Dat maakt het volgens Crawford erg lastig om de service level agreements af te spreken. Bovendien is Microsoft in het voordeel, omdat de softwaregigant een voorsprong heeft van vijftien jaar.
Ubuntu
Dell maakte gisteren bekend dat de Linux-distributie Ubuntu in Europa op enkele modellen van zijn laptops gaat installeren. Dit betreft consumentenmachines uit de Inspiron-lijn, maar de pc-producent heeft ook plannen om de zakelijke desktopdistributie Suse Linux Enterprise van Novell te leveren.
“Bovendien is Microsoft in het voordeel, omdat de softwaregigant een voorsprong heeft van vijftien jaar”
Beetje overdreven.
Linux version 0.01 was released by mid September 1991
Windows 1.0 hit the store shelves in November 1985.
Allebei brak
de een een Kernel de ander een OS
Bedenkelijk artikel. Er wordt een conclusie getrokken op basis van een aantal uitspraken van Linux leveranciers. De cijfers spreken deze beweringen tegen. Voorlopig heeft Microsoft circa 60 miljoen Vista kopieen verkocht en staat het Linux marktaandeel voor de desktop onveranderd op 0,6 procent …
Zolang er geen Adobe Photoshop voor linux is, zal het allemaal niet zo’n vaart lopen. Een logische keus als je geen Windows wil is Mac OSX. Een stabiel en betrouwbaar OS met een grote gebruikersgroep en heel veel minder Google nodig om alles aan de praat te krijgen. En de prijs? Iedereen weet dat personeel de kosten zijn, niet dat beetje wat een OS kost.
MS krikt zijn cijfers op door o.a. hoge kortingen in Azi Dit, om te verbloemen dat het daadwerkelijke rendement lager is dan verwacht.
Vista is als een groot duur open huis met veel kamers, bij elke deur staat een bewaker op te letten of er iets vreemds binnenkomt. Al die bewakers moeten hun instructies uitvoeren waardoor alleen kapitaalkrachtige mensen zo’n systeem kunnen kopen. Als het nu per etage was ingericht, zoals Linux, dan hoef je niet bij elke beweging in actie te komen. Logisch dat zo’n traag log apparaat het op den duur aflegt.
Het eerste wat ik opmerkte van Vista..was dat het 15 gigabyte ruimte innam, terwijl Ubuntu slechts 1/3 nodig heeft voor installatie. Vooral het minimale geheugen van 512mb dat Vista vereist maakt dat ik verplicht was mijn systeem op te waarderen.
Niet tevreden over de werking van Vista..(het is net of er iemand meekijkt ) de UAC (user acount controle) kan je uitzetten, maar is een doorn in het oog..vraagt overal toestemming voor..
Verder gezocht op het net en kwam wat programeurs tegen die met een programma van de oorsprokelijke dvd een cd maakt, waarbij men heel veel uit Vista kan verwijderen met gevolg een vlotte snelle machine. Zelfs een pentium3 met lets say 512mb geheugen loopt prima..daarbij is de complete installatie slechts 3000mb..nog minder dan ubuntu..
Op youtube leg ik uit hoe u zelfs zo’n installatie cd van Vista kunt maken Typ in de zoekmachine van YOUTUBE “VISTA LITE’ mischien dat uw Vista dan meer plezier kan opleveren.
Vista is veel te duur en persoonlijk gebruik ik voor internet en een heleboel dingen: Ubuntu linux -via VMWare server draai ik tevens Windows xp en Windows 2000..Vista heb ik er maar weer afgegooid..zelfs de lite die ik met veel plezier heb mogen testen.
Dat programma heet vlite (www.vlite.net)
en er is ook een dergelijk programma van de zelfde maker voor Windows 2000/xp/2003 genaamd nlite (www.nliteos.com)
Ikzelf gebruik altijd eerst nlite als ik mijn computer wil herinstalleren.
Je kunt er onderdelen van Windows mee verwijderen, programma’s slipstreamen, tweaks toepassen en servicepacks/hotfixes mee toevoegen aan je Windows installatie cd.
Verder kun je de installatie helemaal installeren zodat je alleen maar hoeft te formatteren en voor de rest niks meer in hoeft te voeren.
(cdkey, gebruikersnaam regioinstellen enz.)
Al met al een zeer handig programma.
De kop boven dit artikel klopt niet. Ik verwacht cijfers als de kop meldt dat Linux groeit dankzij Vista. In het artikel zeggen insiders alleen maar dat ze groei van Linux verwachten (!). Dat is wel een wezenlijk verschil met een groei constateren. Ik vind het artikel verder wel heel leesbaar, hoor. Het is alleen de kop.
Onhoudt wel dat verkochte OEM-versies gewoon meerekend worden door Microsoft in die cijfers van daadwerkelijk verkochte aantal Vista’s. Het aantal consumenten die het echt wilden hebben en het los gekocht hebben, zouden in getale nog wel eens tegen kunnen vallen.
Alhoewel ik zelf een Linux man ben, denk ik dat de groei van Mac OS X een beetje zal toenemen rond al die problemen met Vista.
Vista is een OS. Met Linux krijg je ook een hoeveelheid software zonder licentiekosten. Wie zich momenteel Vista laat aanpraten is volgens mij ofwel niet slim ofwel vastgeroest op windows-afhankelijke programma’s en die lopen prima op XP. Niet voor niets moest MS extra XP’s aanmaken; de klanten willen Vista niet, deels door de prijs deels omdat het als instabiel wordt beschreven in de pers.
Zelf werk ik met Linux en Windows (XP) waarbij meer als 50 procent op Linux en de tendens is stijgend. Het FOSS-model en de vele forums zijn voor ondersteuning op linux-gebied volgens mij veel effectiever.
Tel daarbij de steeds snellere ontwikkeling van de Linux en de FOSS programma’s dan is duidelijk, Vista gaat Linux pushen!
Op dit moment is de beste keuze: blijf bij XP of stap over op Linux. Het laatste is eigenlijk het beste, want het is veiliger en gratis.
Ubuntu wordt vaak genoemd, maar ik raad Linux beginners aan eerst de volgende Linux ‘smaken’ te proberen:
http://www.linuxmint.com
http://www.pclinuxos.com
http://www.mepis.nl
http://www.pardus-linux.nl