In 2006 bleek dat één NLCW-er( Nederlandse computerwinkeliers) zich schuldig heeft gemaakt aan de verkoop van illegale software.
Dit meldt de branchevereniging NLCW in een nieuwsbrief. Daarin staat: "Iedereen kan een computerwinkel openen. Maar niet iedereen kan zich aansluiten bij NLCW. De bij NLCW aangesloten bedrijven moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten zij sinds 2007 de gedragscode naleven. In deze gedragscode staat bijvoorbeeld dat het bij NLCW aangesloten bedrijf op de hoogte is van, en zich houdt aan, de licentievoorschriften van fabrikant of leverancier waarvan hij/zij producten verkoopt. Ondernemers die illegale software verkopen of gebruiken zijn dus niet welkom bij NLCW. In 2006 bleek dat één NLCW-er zich schuldig heeft gemaakt aan de verkoop van illegale software. Gezien de diefstal heeft plaatsgevonden voordat het bedrijf zich aansloot bij NLCW en voordat de gedragscode van toepassing was werd het bemiddelingsbureau ingeschakeld. Alhoewel de diefstal is toegegeven weigert het bedrijf afspraken na te komen of mee te werken aan een bemiddelingspoging, ook niet nadat hen dat een paar keer was verzocht. Het bedrijf uit Utrecht is onmiddellijk uit het ledenbestand verwijderd."
Dit is niet bijzonder, als het gaat om illegaal softwaregereedschap.
Als men goed gaat controleren in de winkels met de technische afdeling, komt men uit op illegaal softwaregebruik!
Dit wordt echter in Nederland gedoogd. Er wordt niet achter de schermen gekeken of men de ‘juiste software gebruikt’. Leefregels op dit gebied zijn moeilijk te controleren en makkelijk te omzeilen.
Het gaat immers om het moreel of de juiste instelling de juiste software gebruikt.
De juiste houding met de juiste software…