Ongeveer de helft van de Nederlandse organisaties is slecht voorbereid op een ramp. Dat blijkt uit onderzoek van netwerkspecialist AXIANS. Bijna de helft van de respondenten, 48 procent, gaf aan niet te beschikken over een business continuity plan. In het geval van een ramp lopen bedrijfskritische activiteiten daardoor het gevaar uit te vallen met omzetverlies en imagoschade tot gevolg.
De respondenten werd ook gevraagd naar specifieke calamiteiten en welke maatregelen zij hebben genomen om deze te ondervangen. Tweederde gaf hierbij aan, niet over middelen te beschikken om schade door social engineering of phishing te voorkomen. Hierbij misleidt een aanvaller het bedrijfspersoneel, vaak via telefoon of internet, om vertrouwelijke of geheime informatie los te krijgen. Verder kan wateroverlast bij meer dan de helft van de respondenten, 53 procent, voor meer schade zorgen dan nodig en vormt het uitvallen van internet bij 44 procent van de respondenten een risico.
"Het verrast ons dat bijna de helft van de organisaties in Nederland nog niet beschikt over een business continuity plan, terwijl de code-Tabaksblat en SOX dit wel voorschrijven", aldus Rob Wennekendonk, Managing Director bij AXIANS. "Bijna een kwart van de respondenten heeft wel aangegeven met een plan bezig te zijn, maar desondanks lopen zij op dit moment toch nog veel risico."
"Beschikbaarheid en stabiliteit zijn in het bedrijfsleven van groot belang en ICT speelt daarin een belangrijke rol", vervolgt Wennekendonk. "Verder moet ook de menselijke factor niet vergeten worden in een business continuity plan. Het gevaar van social engineering is bijvoorbeeld redelijk eenvoudig te ondervangen door werknemers meer bewust te maken van de gevaren."