Intel zou sinds 1996 60 miljard dollar verdiend hebben door zijn monopoliepositie op de markt voor microprocessors. Dat zegt een onderzoeksbureau dat werkt voor Intels grootste concurrent AMD. Volgens Intel is het onderzoek gebaseerd op foutieve veronderstellingen.
In recent onderzoek is berekend dat Intel, 's werelds grootste leverancier van microprocessors, tussen 1996 en 2006 maar liefst 60 miljard dollar (45 miljard euro) winst opstreek vanwege zijn monopoliepositie. Volgens de onderzoekers kunnen de winstcijfers van Intel niet worden verklaard door een normale marktwerking.
Als er in de processormarkt meer concurrentie zou zijn, zouden consumenten volgens het onderzoeksbureau, de komende tien jaar tenminste 61 miljard dollar besparen. Computerfabrikanten zijn ook nog eens 20 miljard dollar voordeliger uit, waardoor meer geld overblijft voor onderzoek en innovatie in hun producten. Dit zou dan weer profijtelijk zijn voor consumenten overal ter wereld.
Anticompetitief
"In het licht van recente uitspraken door de Europese Commissie en eerdere besluiten van de Japanse Fair Trade Commissie, stelt dit onderzoek niet de vraag óf Intel anticompetitief heeft gehandeld, maar hoeveel Intel geprofiteerd heeft van dit handelen", vertelt onderzoeker Michael Williams. Zijn onderzoeksbureau, ERS Group uit Californië, is indirect betrokken bij Intels grootste concurrent AMD. De twee chipproducenten liggen al sinds jaar en dag met elkaar overhoop over oneerlijke concurrentie.
Thomas McCoy, vice-president van AMD, trekt zijn conclusies uit het onderzoek. "De monopoliewinsten van 60 miljard dollar weerleggen Intels claim dat door zijn toedoen de prijzen laag zijn. Feitelijk toont dit onderzoek dat miljarden dollars vanuit de broekzak van de consument in de geldkist van Intel verdwenen." McCoy ziet de 80 miljard, die consumenten en computerfabrikanten mislopen door de vermeende monopoliepositie, als een monopoliebelasting aan iedereen die een computer aanschaft. "Dat verklaart waarom de Europese Commissie een antitrustzaak aanspant tegen Intel."
De Commissie heeft afgelopen juni een zaak aangespannen tegen Intel. De processorfabrikant zou volgens de Commissie kortingen aan oem-partijen hebben verstrekt om ervoor te zorgen dat hun nieuwe producten worden uitgerust met chips van Intel en niet van AMD.
Reactie van Intel
Intel is het oneens met de aantijgingen van AMD. In een reactie aan Computable laat het bedrijf het volgende weten: "De studie die AMD heeft vrijgegeven, is uiterst speculatief en gebaseerd op foutieve veronderstellingen inzake Intels financiële resultaten en de processormarkt. Enerzijds zegt AMD dat Intel veel te hoge prijzen hanteert en dat gebruikers veel te veel betalen – anderzijds beweert AMD schade te ondervinden omdat Intel haar producten te goedkoop verkoopt. De studie speculeert ook over een confidentieel Stament of Objections dat noch AMD, noch de schrijver van het rapport heeft kunnen inkijken. Intel is het dan ook ten stelligste oneens met de bevindingen van deze door AMD betaalde studie."