Het mooie weer, maar vooral ook de ondernemingsdrift, trekt Hollanders aan om in Silicon Valley te werken. Het klimaat is er in twee opzichten erg anders. Het valt echter niet mee een vestigingsvergunning te krijgen.
Een kleine dertig Nederlanders praat gemoedelijk met elkaar op een terras van een hotel in San Jose. 's Avonds rond acht uur, in hemdsmouwen. De temperatuur is aangenaam. Daar proosten ze ook op. "Maar het meest inspirerende vind ik hier wel de wil om iets te ondernemen. Velen zijn altijd in de weer om een bedrijfje te beginnen of waarderen het bijzonder als anderen dat doen. Heus niet iedereen wil bij Google werken", zegt Wilco Sas.
De Nederlander is via een omweg (Jakarta, hij is getrouwd met een Indonesische vrouw) tien jaar geleden in de Valley neergestreken. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf: SASICT. Hij maakt software om procesinstallaties driedimensionaal na te bootsen. Een operator kan daarmee trainen (hij kan bijvoorbeeld simuleren wat er gebeurt als een bepaalde klep vastzit), een ontwerper kan nagaan of de processen veilig en efficiënt verlopen. De zaken gaan goed.
Hij is in gesprek met Joris Evers, die lange tijd heeft gewerkt als webredacteur bij uitgeverij IDG in Haarlem, maar nu director Public Relations is bij McAfee. "Je krijgt hier alle kansen", meent hij. "Maar dan moet je zelf wel heel duidelijk laten zien wat je wilt, waar je naar toewerkt."
Een stap verder staat Jan-Maarten van Dongen, chief technical officer Software bij HP. Al een doorgewinterde Valley-ganger. Kwam destijds in de VS terecht, omdat de OpenView-groep van HP iemand nodig had met grondige ITIL-kennis. Hij trekt aan de touwtjes in de softwaregroep, en wil niet meer terug. "Hier gebeurt het."
Grotere markt
Niet iedereen komt er vanwege het mooie weer. De mannen van Zecco (gratis online aandelenbeurs annex community) streken hier neer, omdat de VS nu eenmaal een grotere, homogene markt is. Allard Luchsinger is chief operations officer van Zecco: "We willen eind dit jaar op 100.000 deelnemers zitten; en zoals het nu gaat, gebeurt dat zeker."
Taco Dirks, project manager van Living Tomorrow, ziet ook alleen maar kansen in The West. Hij is er om het concept van 'huis en kantoor van de toekomst' uit Nederland te verwezenlijken in de Bay Area. Van Dongen klampt hem aan. "Weet je dat die en die ook zulke plannen hebben? Zal ik je in contact brengen?"
Silicon Valley 2007 kampt (weer) met een tekort aan deskundig personeel. Iedereen is welkom. Als je de Hollanders in San Jose moet geloven, is het een inspirerende omgeving. Niet alleen The Valley zit om mensen te springen. In de top tien van hongerigste steden komt deze regio niet eens voor. Dat komt door de grote getallen, zo verklaart het tijdschrift Business 2.0 dat de lijst heeft samengesteld. San Francisco telt immers 'slechts' 3 miljoen arbeidskrachten en New York 9,3 miljoen.
Behoefte
Op nummer 1 staat Orlando, waar vooral behoefte is aan digitale creatieven en onderzoekers in gezondheidszorg. Ict-projectmanagers zijn van harte welkom in Las Vegas, dat op nummer 2 staat.
De VS mogen dringend behoefte hebben aan kenniswerkers, het wordt ze niet eenvoudig gemaakt om het land binnen te komen. Het verkrijgen van een Green Card keert in elk gesprek met de Nederlanders terug. Sas heeft er vier jaar over gedaan voordat hij het felbegeerde papiertje in bezit had. Evers heeft een advocaat in de arm genomen om de bureaucratie te doorploegen. "Als je een foutje maakt, ben je meteen weer een jaar verder."
Nog een van de best bewaarde geheimen van de Verenigde Staten, het andere Silicon Valley in opkomst en zoals het eigenlijk bedoeld is: groen, veilig en aangenaam. In het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten ligt de stad Cary, in de staat North Carolina – http://www.townofcary.org.
Maar het kan nog veel eenvoudiger. Kijk voor het Europese antwoord op Silicon Valley op http://www-sop.inria.fr/ de site van Sophia Antipolis in het subtropische Zuid-Frankrijk. Het ligt gewoon in de EG, geen problemen met paspoorten, visa, rompslomp met werkvergunningen en je kan gewoon met euro’s betalen.