De kans dat er over uw netwerk en dat van uw klanten vandaag de dag IPv6-verkeer gaat is al heel groot. De vraag is dan: heeft u het netwerk ook wel goed beveiligd voor IPv6 verkeer?
IPv6 is de opvolger van de standaard van vandaag, IPv4. De sprong naar ‘versie 6' wordt gemaakt om netwerken meer te laten aansluiten bij de veeleisende gebruiker van vandaag, met betere beveiliging, meer functionaliteiten voor beeld, VoIP en natuurlijk meer ruimte voor adressen. De gangbare operating systems (Linux, Mac OS-X en met Vista nu ook Windows) kunnen met IPv6 al prima uit de voeten. Maar geldt dat ook voor het netwerk?
Eigenlijk is de invoering van IPv6 veel te laat begonnen. Heel langzaam – gedreven door verschillende ‘early adaptors' – begint het nu zichtbaar te worden. Sommige beheerders van netwerken willen er als eerste bij zijn (verstandig zeg ik dan) en anderen zullen wachten tot er voldoende kritische massa is bereikt. In beide gevallen is het wel zaak om de gevolgen van migratie naar IPv6 voor uw klanten nu al goed in kaart te brengen.
Er zijn ‘network operating systems' die helemaal in IPv6 zijn ‘opgebouwd'. Die systemen houden rekening met de hybride situatie dat er zowel in IPv4 als in IPv6 moet worden gewerkt. De bijbehorende ‘security features' zijn daar ook op aangepast.
Alle reden dus om vandaag nog uw klant aan te sporen te overwegen IPv6 voor zijn organisatie te implementeren. Zorg dat u er op tijd bij bent, zodat zijn netwerk ook beveiligd is tegen IPv6 virussen. Dat geeft u voorsprong op de concurrent, tegen de tijd dat IPv6 gemeengoed is geworden.
Jan Hof
Marketing Manager EMEA bij Extreme Networks