Veel bedrijven willen niet aan het besturingssysteem Vista en zijn van plan om pas van XP af te stappen na de introductie van Windows 7. Onderzoeksbureau Gartner vindt dat echter niet slim. De geplande lancering van Windows 7 kan wel eens vertraging oplopen tot na het stopzetten van de ondersteuning op XP.
Analisten van onderzoeksbureau Gartner raden bedrijven af om pas na de lancering van het toekomstige Windows 7 hun huidige besturingssysteem XP aan de straat te zetten. Ondernemingen zouden daarmee weliswaar een overgang naar Microsofts actuele besturingssysteem Vista kunnen overslaan, maar lopen het gevaar dat ze een tijd geen ondersteuning op XP krijgen.
Introductie van het toekomstige Windows 7 staat volgens Gartner momenteel gepland voor over ongeveer drie jaar. Het onderzoeksbureau houdt er echter nu al rekening mee dat de uiteindelijke verschijningsdatum verder in de toekomst komt te liggen. Microsoft meldt op zijn website dat de ondersteuning op XP echter al stopt op 14 april 2009. Overigens zijn er nog steeds veel ondernemingen die gebruikmaken van nog oudere Windows-versies, die nu al niet meer worden ondersteund (zoals ME, 98 en 2000).
"Bedrijven moeten Vista alsnog in overweging nemen", adviseren de Gartner-analisten. "Microsofts track record voor het op tijd opleveren is nogal slecht." De softwaregigant heeft volgens hen nog maar zeer weinig details over Windows 7 naar buiten gebracht. Dat kan volgens Gartner maar twee dingen betekenen: "Microsoft heeft echt nog geen idee wat er allemaal in Windows 7 zit, of ze willen er geen publieke toezeggingen over doen."
Overstap naar Vista
Een ander onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf PatchLink, toont dat veel minder ondernemingen van plan zijn over te stappen naar Vista dan zeven maanden geleden. In plaats daarvan verkiezen ze hun huidige Windows-versie voorlopig te behouden, of over te stappen op Linux of Mac OS X.
Uit het PatchLink-onderzoek blijkt dat momenteel slechts 2 procent van meer dan 250 zakelijke Amerikaanse respondenten inmiddels gebruikmaakt van Vista. 9 Procent geeft aan er binnen drie maanden op over te stappen. Veruit de meeste bedrijven (87 procent) houden het voorlopig bij hun huidige besturingssysteem. Vergeleken met onderzoeken uit eind 2006 blijkt dat veel bedrijven kritischer zijn geworden over Vista, en dan met name over de beveiliging ervan. Slechts 28 procent van de respondenten beaamt de stelling dat Vista beter beveiligd is dan XP. Zeven maanden terug was dat nog 50 procent.
Voor de gemiddelde kantoorapplicatie is het in mijn ogen onzinnig om weer alles te upgraden.Elke migratie brengt handenvol werk mee, vaak dient de hardware ook weer te worden vervangen, etcetera.
Voor 9/10 kantoorapplicaties zou een OS van 10 jaar terug op zich ook nog perfect zijn. Dat wordt je op deze manier echter gewoon onmogelijk gemaakt.
Ooit was de term: if it ain’t broke,don’t fix it. Maar vandaag de dag word je haast gedwongen om alweer te migreren naar het volgende platform, met personeel dat weer moet wennen aan de nieuwe layout, etcetera.
Pas geleden nog een klant gehad,… die hadden 15 jaar met hun netware 3.2 server gedaan.
En ze waren er nog superblij mee, …en liep op zich niet eens zo belabberd,in vergelijking met modern spul en superzware software.
Voor wat boekhoudingssoftware/file en printverkeer met 10 mensen in je bedrijf. Bij grote bedrijven met meer dan 400 werkplekken, ben je al helemaal tijdje bezig met een goede migratie.
Ergens vind ik het ook krom dat de begin verkoopdatum geldt voor de bepaling van de eindtermijn van je support. Als ik iets koop, al is het een uitlopend model, heb ik ook recht op de garantie.
‘Stel overstap van XP naar nieuwere versie niet uit’ Moet je zeker niet doen: blijf maar gewoon betalen. Dan kunnen de softwareontwikkelaars ook weer verder met het ontwikkelen van nieuwere en steeds duurder wordende versies. Is het nou echt nodig dat vernieuwen? Windows XP werkt redelijk goed het is alleen de criminaliteit die het werkgenot ervan steeds probeert te ondermijnen. Jammer. maar helaas. Ik ben het helemaal eens dat het krom is dat je voor het kopen van legale software ook maar steeds weer moet upgraden, want na aankoop van de versies 95, 98, Me, en XP moet het ook eens afgelopen zijn en zou je eindelijk eens gratis mogen upgraden. Na het instaleren van een legale cd XP Home op mijn labtop blijkt dat je moet valideren om in aanmerking te komen voor het downloaden bij microsoft. Men geeft aan dat dit slechts 1x nodig is. Tot mijn verbazing moest ik onlangs toch weer opnieuw valideren en kon ik helemaal niet meer downloaden. Dit is niet leuk meer. Ik ben het meer dan zat het hele microsoft. Moeten we over naar Linux??? of waar blijft de concurentie??
Met dit soort stellingen vraag ik me toch hoe onafhankelijk Gartner precies is. Ok het is natuurlijk niet handig om te wachten op een nieuw product van Microsoft, want elk nieuw product moet eerst door zijn kopers getest worden op werkbaarheid. Keer op keer blijkt dit maar weer.
Gartner gaat er dus kennelijk van uit dat wij als gebruikers voldoende getest hebben met Vista.
Maar zij zijn de analisten en zullen het dus wel beter weten….
Inderdaad, Linux is inmiddels een super (en vooral bewezen, degelijk) alternatief geworden. Kijk IBM, dat nu maar liefst 3900 servers zal consolideren naar 30 Mainframes met Linux.
Als “gewone” gebruiker gebruik ik nu Ubuntu Linux met Open Office en heb tot nu toe (sinds 3 maanden) nog niets gemist van wat ik kon met Windows en gerelateerde applicaties.
En steeds meer dienstverleners voor die omgevingen verlenen professionele diensten. Laat je dus niet (mis)leiden door monopolisten en neem je toekomst in eigen handen!
Er is hier toch sprake van enige stemmingmakerij: bedrijven dwingen om over te stappen naar een nieuw OS, omdat de ondersteuning ergens in 2009 bendigd wordt. Doet mij denken aan wat er in de kerk gepredikt wordt. En gezien het oprekken van de ondersteuningsperiode, zoals gebeurd is met NT4, lijkt er vooralsnog geen enkele reden om op basis hiervan over te stappen naar Vista.
En is er een alternatief? Zeker: Apple’s OS X, een zeer stabiel, op unix gebaseerd OS met superieure grafische eigenschappen en mogelijkheden om ook alleen voor windows geschreven applicaties naadloos te gebruiken.
Wellicht is het een goed moment om WINE weer eens onder de aandacht te brengen.
Je installeert Ubuntu (of een andere Linux-distro). Je installeert WINE (twee muisklikken). Je krijgt netjes een c: en een verkenner. En je installeert jouw favorite windows programmas onder WINE door ouderwets op setup.exe te dubbelklikken.
Denk hierbij aan: MS Office, IE, Acrobat Reader, Delphi, PSPad, Alleycode etc. Niet alles is mogelijk maar wel veel.
Programma’s als Openoffice, Firefox en Thunderbird draaien als windows versie onder WINE vaak zelfs sneller dan hun Linux-varianten.
Of je gaat natuurlijk gewoon weer terug naar MS DOS 6.0. Lekker goedkoop en het werkt nog steeds op huidige PC’s! Al dat vernieuwen is nergens goed voor. Waarom Office 2007 als je ook nog Word Perfect voor DOS kan gebruiken? Vooruitgang is zwaar overrated. Nu ik er over nadenk, met een ouderwetse typemachine kun je ook best tekstverwerken.
Als iedereen dacht als sommige van de reacties hierboven leefden we nu waarschijnlijk nog in de steentijd. Of we waren uitgestorven. Wees maar trots op jezelf!
Stel de overstap vooral wel uit. Windows XP is al een verslechtering t.o.v. Windows 2000 en Vista is nog slechter, omdat de druk op de hardware steeds meer toeneemt. Microsoft zou er goed aan doen betere systemen te ontwikkelen in organisatorische zin en niet iedere verbetering af te kopen door betere en snellere hardware. Dit is gewoon een kwestie van luiheid. Verder vind ik het gewoonweg onprofessioneel om de support van een computersysteem binnen tien jaar op te zeggen. Bedrijven zijn gebaat bij stabiliteit. Je zou kunnen zeggen dat, voordat een bedrijf overstapt op een nieuw systeem, er toch wel heel veel voordelen aan moeten zitten en niet heel veel frustratie. Ik denk dat er vanuit Brussel veel meer druk op Microsoft uitgeoefend moet worden om support te garanderen.