Door gsm-telefoons te laten bellen via een WiFi-netwerk, is personeel overal in een ziekenhuis mobiel bereikbaar, zonder dat gevoelige ziekenhuisapparatuur op tilt slaat door interferentie. Dat blijkt uit een proef van telecomaanbieder Orange en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Juist voor ziekenhuispersoneel is het handig permanent bereikbaar te zijn. Artsen en verplegers werken echter een deel van hun tijd met gevoelige elektronische apparatuur, die last kan hebben van het relatief krachtige zendsignaal van een mobiele telefoon. Om problemen met interferentie te voorkomen, moesten mobiele telfoons in operatiekamers en op intensive care-afdelingen worden uitgeschakeld.
Moderne mobieltjes zijn echter niet afhankelijk van een gsm-signaal om te kunnen bellen. Orange levert thuisgebruikers al telefoons die naadloos overschakelen van het WiFi-thuisnetwerk naar het gsm-netwerk wanneer iemand bellend zijn huis uit loopt. Waarom zou een chirurg dan niet bellend een operatiekamer in kunnen lopen?
In de war
Dat is precies wat er gebeurt in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Op de plekken waar gevoelige medische apparatuur in de war kan raken van het gsm-signaal, neemt het draadloze netwerk het telefoonverkeer over. Loopt een specialist de intensive care-afdeling af naar zijn auto, dan schakelt de telefoon automatisch terug naar het gsm-netwerk.
Om er voor te zorgen dat de telefoons voldoende tijd hebben om over te schakelen van het gsm- naar het WiFi-netwerk, zijn rond ruimten met gevoelige medische appartuur bufferzones aangelegd. Om te voorkomen dat de telefoon toch nog contact heeft met het gsm-netwerk zijn medewerkers verplicht bij binnenkomst in een ruimte met gevoelige apparatuur de status van hun telefoon te controleren.
UMA
De technologie die het mogelijk maakt heet UMA, Unlicensed Mobile Access-telefonie. Een UMA-telefoon heeft de mogelijkheid gebruik te maken van verschillende netwerken.
Het Erasmus MC is enthousiast over het systeem. Het personeel is bereikbaar op één nummer. Bovendien hebben de telefoons een groter dekkingsgebied. De 13.000 medewerkers zijn nu bereikbaar op zowel de twintigste etage als in de kelders onder het ziekenhuis.
In WiFi-modus gebruiken de mobiele telefoons meer stroom dan bij een verbinding met het gsm-netwerk. De batterijen van de gesteste toestellen hadden een capaciteit van twee tot drie dagen. Voor personeel van 24-uursdiensten is dat ruim voldoende.
Elke WiFi-telefoon is bruikbaar in kritieke ruimten "Geheel risicovrij is het WiFi-signaal niet", zegt Jan Zeinstra, projectleider van de proef bij Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. "TNO is betrokken bij onze tests en metingen. Voor gsm is de norm dat deze apparaten zijn toegestaan zolang een mobieltje anderhalve meter van medische apparaten verwijderd blijft. Voor dect-toestellen geldt dat het toestel is toegestaan in een operatiekamer zolang het toestel niet tegen een medisch apparaat wordt aangehouden. Voor WiFi-telefoons gaat straks dezelfde norm gelden. TNO heeft hiervoor in verschillende ziekenhuizen tests uigevoerd. Praktisch gezien is elke WiFi-telefoon dus bruikbaar in kritieke ruimten." |