De vakverenigingen en de directie van Alcatel-Lucent in Nederland hebben een sociaal plan opgesteld. Zo’n 140 tot 170 werknemers moeten in twee jaar afvloeien. Veel mensen vertrekken via natuurlijk verloop.
Na moeizame onderhandelingen op Europees niveau en zelfs een protestmars in Parijs afgelopen maart hebben de vakorganisaties een sociaal plan met de directie van Alcatel-Lucent in Nederland gesloten. Medewerkers die moeten vertrekken, komen in een wachtperiode van zes maanden terecht, waarbij intern en extern naar een nieuwe baan wordt gezocht. Mocht dat niet lukken, dan treedt een afvloeiingsregeling in werking.
Bestuurders Wouter van Lidth de Jeude van De Unie en Gerard van Hees van FNV Bondgenoten zijn redelijk tevreden met het bereikte resultaat. De reorganisatie heeft betrekking op 140-170 medewerkers gedurende 2007 en 2008. "Maar", tekent Van Hees aan, "door middel van natuurlijk verloop zijn al een hoop mensen vertrokken." Hij verwacht dat er volgend jaar uiteindelijk nog veertig mensen de wacht krijgen aangezegd.
In Europa vindt een herschikking van activiteiten plaats. Alcatel-Lucent probeert wereldwijd goedkoper te werken door banen over te hevelen naar offshore-centra in Roemenië, Bulgarije, China en India. De Nederlandse organisatie van Alcatel-Lucent zal uit zo'n 650 man komen te bestaan (KPN is een belangrijke klant). Een knelpunt vormt nog de splitsing van de Lucent-vestiging in Hilversum: de helft van het personeel (totaal zo'n 450) moet naar de Nederlandse hoofdvestiging in Rijswijk (oud-Alcatel). De andere helft, die internationaal werkt, blijft in Hilversum. Veel Lucent-werknemers zijn echter reorganisatiemoe en voor diegenen die niet willen verhuizen is een vertrekregeling opgesteld.
In december 2006 is Alcatel-Lucent ontstaan na een samensmelting van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies. Begin 2007 kondigde het technologieconcern, na tegenvallende kwartaalcijfers, aan dat er 12.500 arbeidsplaatsen (op een totaal aantal van 79.000) moeten verdwijnen en dat er ontwikkel- en onderzoeksactiviteiten naar offshore-landen zouden gaan. De ondernemingsraden en de vakbonden kregen in eerste instantie geen gehoor voor hun protesten.