Schermenfabrikant LG Philips LCD heeft een octrooi gevraagd op een nieuwe manier om oprolbare computerschermen te maken. De eenvoudiger productiemethode maakt de schermen waarschijnlijk goedkoper.
Schermenfabrikant LG Philips LCD, een joint venture van Philips en de Koreaanse elektronicafabrikant LG, heeft een nieuwe productiemethode voor oprolbare schermen ontwikkeld. Het bedrijf heeft hierop octrooi aangevraagd.
Oprolbare schermen worden traditioneel gemaakt met OLED's. Deze organische licht emitterende dioden worden geproduceerd bij een hogere temperatuur dan het smeltpunt van het gebruikte plastic voor de schermen. Daarom worden OLED's eerst op glas gemaakt en later aangebracht op het plastic. De nieuwe productiemethode maakt deze tussenstap overbodig.
In plaats van pixels uit OLED's, gebruikt LG Philips LCD plastic hokjes gevuld met olie en water die met elektroden zijn verbonden. De olie maakt het water ondoorzichtig. Door het hokje onder spanning te zetten worden water en olie gescheiden, waardoor de gekleurde achtergrond van het hokje zichtbaar wordt.
Olie-en-waterscherm
Onbekend is hoe snel een pixel in dit olie-en-waterscherm reageert. Ook is het onduidelijk hoeveel stroom een dergelijk scherm gebruikt. Vooral het laatste is belangrijk voor het succes van oprolbare schermen, zoals bijvoorbeeld voor elektronische kranten.
Hogeschool Zuyd in Eindhoven studeert op de vorm die een elektronische krant op digitaal papier zou moeten krijgen. Lezers van het Financieele Dagblad werden vandaag opgeroepen zich in te schrijven voor een proefproject dat loopt tot maart 2009.