De meeste organisaties hebben een business intelligence-oplossing die niet in staat is om snel genoeg met de business-behoeften mee te veranderen. Dat ligt niet altijd aan de BI-technologie. Waar het vaak om draait is consultancy. Een goede BI-consultant is niet alleen expert.
Goed zijn in Business Intelligence betekent jezelf bekwamen in scenario-analyse, root cause analysis, het koppelen van strategische, financiële en operationele planning. BI betekent je afvragen of je business wel het juist ritme heeft. Dat beweert Frank Buytendijk, vice president Corporate Strategy bij Oracle | Hyperion.
Deze opvatting en invulling van BI is bij de meeste organisaties nog ver te zoeken, zegt BI-consultant Paul van der Linden van Atos Origin. Ook hij signaleert dat veel bedrijven moeite hebben om het businessritme bij te houden. "Er zijn te weinig echte BI-consultants die kennis hebben over de hele linie", geeft hij aan. Waarmee de vraagt rijst hoe een echte BI-consultant er dan uitziet.
Business en it
"Ik denk dat het niet eenvoudig is een BI-consultant te zijn", zegt Buytendijk. "Je moet continu kunnen schakelen tussen business case/strategie, organisatie-inrichting, pakketten en architectuur. Je moet als het ware een spijkerbroek aanhebben om door de it'er herkend te worden en een das om, om door de managers gerespecteerd te worden. Een goede BI-consultant verbindt de twee werelden van business en it. Dit is niet uniek voor BI, je ziet het bijvoorbeeld ook bij crm, erp en scm. Het cruciale verschil zit ‘m in het procesdenken. Managementprocessen zijn veel softer en ondefinieerbaarder dan transactionele processen, die eenvoudiger te automatiseren zijn." Buytendijk vindt daarom ook dat soft skills belangijker zijn voor BI-consultants.
Crm-consultant
"De BI-consultant bestaat niet", denkt Carel Meijer, directeur van I-mind. "Zoeken naar een schaap met vijf poten vind ik niet realistisch en is niet iets dat we moeten nastreven. BI moet de brugfunctie zijn tussen business en it en die is prima te vervullen als je de juiste mix van mensen maakt en niet zoekt naar één schaap. Heeft iemand ooit dé crm-consultant gezien? BI is een breed vakgebied en dus is er een team van mensen nodig met de juiste competenties."
Kennis en vaardigheden
"Het gros der BI-consultants is BI-expert: goed in een onderdeel van het hele vakgebied, vaak een technisch onderdeel. Heel goed in inhoud, maar niet zo bedreven in communiceren, aanhaken, luisteren en combineren, de soft skills waar Frank Buytendijk het over heeft", zegt Van der Linden. "Er zijn twee soorten consultants: de business-consultant en de it-consultant, de eerste bezit soft skills, maar heeft weinig kennis van it en business intelligence. De tweede barst van die kennis, maar praten alleen maar in protocollen. Wat je nodig hebt, is een combinatie van die twee. Dan gaat het niet alleen om de combinatie skills en kennis, maar ook de volledige breedte van het onderwerp."
Reageer!
Hoe ziet de echte BI-consultant er volgens jou uit? Is het een schaap met vijf poten? Iemand in spijkerbroek en stropdas? Of bestaat de echte BI-consultancy uit een heel team van mensen? Reageer!
Waar ze het bij BI over hebben is de oude IT, communicatief niet goed onderlegd, maar wel van belang. Het is zaak dat je een projectteam samenstelt met alle benodigde soorten mensen. We moeten wat meer projectmatig creen en dan heb je zulke mensen ook nodig. Je kunt tegenwoordig namelijk niet alles alleen meer. Nieuwe IT -> in projectteams met de juiste mensen samenwerken en het product samen opleveren.
Natuurlijk bestaat het schaap met 5 poten wel. Iemand die vanuit de techniek geleerd heeft, commercie heeft ervaren en de werkervaring heeft om bedrijfsstrategie te analyseren/creen, is ideaal om die brugfunctie uit te voeren. De kunst is het communiceren met de verschillende stake-holders en constant de vertaling maken tussen business behoeften en it-mogelijkheden en visa versa. “Ik ben, dus ik besta!”
Vraag een DJ wat de ideale plaat is en je krijgt niet n antwoord. Het hangt af van het moment, het publiek, en welke plaat daarvoor gedraaid is. Volgens mij geldt dit ook voor BI-consultants. Afhankelijk van de bestaande situatie en de contactpersonen bij de klant zullen verschillende eisen worden gesteld aan de betrokken persoon.
Om ‘hitpotentieel’ te hebben, moet de consultant natuurlijk wel een gezonde mix van de verschillende genoemde eigenschappen hebben.
De gevoelsmatige techneut, een leuke tegenstelling. De BI-consultant is een tolk tussen twee gebieden. Namelijk tussen de onmogelijke eisen van de strikte logica die nodig is om gegevens op te bouwen en toegankelijk te maken, en de flexibiliteit die het besturen in een snel wisselende markt nodig denkt te hebben. De BI-consultant is m.i. dus een diplomaat met voldoende kennis van beide partijen om tot een werkbaar compromis te komen. Meestal is de kennis echter vanuit n pakket gericht bijv. Cognos, Business Objects, Oracle, et cetera, en wordt de consultant gekozen vanwege diens inzicht op dat vlak door een it-projectmanager.
Vanuit mijn werkervaring, voorheen op ander vakgebied, nu ruim 27 jaar in de ict branche weet ik dat er vanuit het bedrijfsleven behoefte bestaat aan een persoon, zeg maar een bi-consultant die in staat is om het geheel te kunnen overzien en ook in staat is om er naar te kunnen handelen. De man/vrouw in kwestie zal altijd een soort van kern functie bekleden
waarbij eigenlijk de belangen van alle afdelingen zijn samengevoegd tot
een geheel met als doel het bedrijfsbelang te dienen. Zulke mensen bestaan wel, maar worden niet als zodanig herkend/erkend. Wij werken namelijk in een hokjescultuur en vandaar dat het mij niet verbaast dat er
nu een discussie plaatsvindt hoe een bi-consultant eruit ziet.
Er is dus eindelijk ergens iemand ontwaakt uit een diepe slaap.
Tja, laat ik nu al jaren denken dat ik een ervaren BI-consultant ben die de techniek kan toepassen en ook nog kan communiceren met gebruikers van die techniek. Zal wel komen omdat ik een tweeling ben dat ik de wereld van de business en de it begrijp. Of zou het misschien komen door mijn gedegen opleiding op de HEAO Bedrijfsinformatica waar we volgens de opleiding zelf juist worden opgeleid om die rol te kunnen vervullen. Wel gek dat ik na 25 jaar ik dezelfde geluiden nog steeds hoor, alleen met andere terminologie.