KPN biedt 766 miljoen euro om ICT-dienstverlener Getronics over te nemen. Dit markeert het hoogtepunt in een reeks overnames die KPN afgelopen jaar pleegde. Het bedrijf vormt zich om van telecomonderneming tot een digitale dienstverlener, met het nieuwe All IP-netwerk als basis.
Er is een einde gekomen aan de heimelijke vrijages tussen KPN en ICT-bedrijf Getronics. KPN deed vanochtend een openbaar 'huwelijksaanzoek' en brengt een bruidsschat mee. KPN biedt 766 miljoen euro voor de uitstaande Getronics-aandelen, wat een premie van 23 procent op de huidige koers inhoudt, en wil ook de obligatieleningen van 263 miljoen euro overnemen. Daarmee komt het overnamebedrag uit op iets boven de 1 miljard euro.
Het KPN-bod geniet de steun van de Getronics-directie. KPN beoogt de transactie te financieren uit eigen middelen. Na afronding van de overname vertrekt Getronics-baas Klaas Wagenaar en zal het telecombedrijf een eigen directie aanstellen. KPN wil 3.500 van zijn IT-medewerkers onderbrengen bij het aanstaande dochterbedrijf.
De website van Getronics kon vanochtend niet overweg met de grote digitale belangstelling en was enige tijd niet bereikbaar.
Concurrentie op díensten
KPN wil zich met Getronics verder profileren als een dienstverlener die zowel in telecom als ICT is gespecialiseerd. De focus komt daarbij te liggen op de Benelux-markt, aangevuld met de Engelse en Amerikaanse activiteiten van Getronics. Die buitenlandse infrastructuur, zegt KPN, blijft in stand.
Het IT-bedrijf realiseerde vorig jaar 47 procent van zijn 2,5 miljard euro omzet in Nederland, 27 procent elders in Europa en 15 procent in de Verenigde Staten.
Het telecombedrijf pleegde afgelopen jaar verscheidene overnames om zich op de zakelijke markt om te vormen tot een technische dienstverlener. In februari 2006 kocht KPN 3 narrowcastingbedrijven, in juni 2006 IT-bedrijf Newtel Essence, in augustus van dat jaar IT'er CSS Telecom, een maand later Pharmaphone en in oktober nam KPN de Nederlandse activiteiten van Siemens Enterprise Networks over.
In de toelichting op de kwartaalcijfers zegt KPN vandaag dat het deze nieuwe vormen van dienstverlening ziet om meer omzet te realiseren naast zijn breedbandactiviteiten: "upselling broadband connections with online ICT applications".
Tot de eerste generatie online ICT-applicaties die KPN levert, behoren diensten als online opslag en backups, beveiliging, accounting, SAP- en ERP hosting en applicatiebeheer. Met Getronics richt KPN zich op desktopbeheer bij bedrijven. In de komende kwartalen breidt KPN het portfolio online diensten verder uit. Enkele klanten in deze categorie zijn NS (contract van 20 miljoen euro), bouw- en techniekconcern TBI en bedrijven de beveiligings- en financiele sector.
Om in de groeiende datavraag te kunnen voorzien, sloot KPN in mei van dit jaar een contract met Siennax om de capaciteit van zijn datacentra met 40 procent te vergroten.
Op de consumentenmarkt poogt KPN zijn dienstenpakket op vergelijkbare wijze uit te breiden. Het bedrijf nam afgelopen jaar belangen in ondernemingen die de KPN-infrastructuur exploiteren, onder wie videobedrijven PCzapper en Media Mall en kaartjesbedrijf Beep!.
Om de concurrentie op het gebied van toegangsdiensten terug te dringen, kocht KPN Demon Internet, Speedlinq, Tiscali en Enertel.
KPN investeert de komende jaren honderden miljoenen euro's in de vernieuwing van zijn basisnetwerk, All IP [PDF-download]. Alle verbindingen tot aan de 28.000 straatkasten moeten met glasvezels worden ontsloten en het aantal nummercentrales wordt teruggeschroefd van 1.300 tot 200. De lingua franca van internet, IP, wordt in dit nieuwe netwerk de standaard. Middels de omarming van IP-technologie kan KPN, én diens concurrenten, op eenvoudiger en sneller digitale diensten via zijn netwerk transporteren en aanbieden.
Kwartaalcijfers
Tegelijk met het overname-bericht van Getronics presenteerde KPN vanochtend zijn kwartaalcijfers.
Het telecombedrijf boekte een omzet van 3 miljard euro, een daling van 0,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 649 miljoen euro, 21 miljoen minder dan in 2006.
De opbrengsten op de zakelijke markt, het segment waar Getronics onder zou vallen, bedroegen afgelopen kwartaal 846 miljoen euro. Dat is een stijging van 27 miljoen euro, of 33 procent. De omzet uit applicatiedienstverlening bedroeg 113 miljoen euro.
Tweederde van de kwartaalomzet, 2,1 miljard euro, is afkomstig uit Nederland. De resterende eenderde realiseerde KPN buiten de landsgrenzen, overwegend met de mobiele activiteiten bij dochterbedrijven E-Plus in Duitsland en Base in België. Eén miljard, de helft, van de Nederlandse omzet is afkomstig van de consumentenmarkt.