Helaas beschikken de meeste organisaties nog steeds over een BI-oplossing die niet in staat is om snel genoeg met de businessbehoeften mee te veranderen. Aan de beschikbare BI-technologie en tools hoeft het niet te liggen. Die is beschikbaar – maar misschien niet binnen de organisatie aanwezig. Waar het om draait is echte BI-consultancy. Die gaat over de hele (van businessbehoefte t/m implementatie) en combineert kennis aan soft skills. Breder en dieper dus dan de typische BI-consultant die eerder een BI-expert is.
Meer lezen
7 reacties op “Gezocht: echte BI-consultants”
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geleend van de informatie en kennismanagement adviseurs van CIBIT Business Intelligence ben ik wel benieuwd wat je van zo’n ‘universele probleemoplosser’ verwacht:”Welke competenties, tools, architectuur, infrastructuur, projectfasering, organisatie en processen zijn er nodig om BI tot een blijvend succes te maken?”
DE BI consultant bestaat niet!!Zoeken naar een schaap met 5 poten vind ik niet realistisch en niet iets wat we moeten nastreven.BI moet tussen IT en business de brug-functie zijn, en die kan je prima vervullen als je de juiste mix van mensen maakt en niet zoekt naar 1 schaap.Heeft er ooit iemand DE CRM-Consultant gezien? Volgens mij bestaat ook hier niet iemand die een gefundeerde mening kan hebben over data analyses, campaign planning, contact strategie ontwerp, fullfilment, beeld materiaal…….BI vakgebied is breed en dus is een team van de juiste mensen met de juiste competenties nodig,………. zouden we dan toch echt een keer echte CIO’s krijgen????
Wie in een willekeurige organisatie BI in kaart wil brengen zal niet verder komen dan een verzameling experts. Voornamelijk tooldeskundigen, wellicht aangevuld met een informatie-analist of architect die af en toe met BI te maken hebben. Onvoldoende om serieus met BI bezig te zijn. Om al deze ‘componenten’ betekenisvol en blijvend met elkaar te verbinden heb je iemand nodig die vanuit de hele breedte (businessbehoefte t/m implementatie) met BI bezig is. Zie het als een interface tussen alle technische disciplines en management. Het is niet de CIO (want dat is management), maar ook geen nieuwe technische discipline. Belangrijkste taken: communiceren, vertalen en begrijpen. Doel: vanuit kennis van de organisatie en markt begrijpen wat nodig is in termen van BI en welke oplossing daar het beste bij past. En dat niet incidenteel, maar op continue basis.
Wie heeft een schaap met vijf poten ooit gezien? En als je er een tegen zou komen verwacht je dat je er iets aan zou hebben. Ik kom uit het platteland waar de verwachtingen mogelijk realistischer zijn, daar noemen wij iemand die overzichten maakt in bij voorbeeld Cognos een programmeur, niet een BI consultant. Ik verwacht van een consultant dat hij/zij in staat is om op directie niveau uit te leggen wat de voor en nadelen zijn van BI en de verwachtingen goed te managen, iets die veel te weinig gebeurt in de praktijk, daarom hebben wij zoveel teleurgestelde budgethouders. Business Intelligence is een team sport!
Ik kan me nog herinneren dat tijdens mijn studie het boekje van het NGI, getiteld “functies in de informatica” rondging. Een respectabel aantal functies, rollen en competenties. Vele jaren BI ervaring later komt mijn “schaap met de 5 poten” opmerking dan ook niet uit de lucht vallen. Komt dit nou door de relatieve onvolwassenheid van het BI vakgebied, of zijn er andere redenen ? Feit is dat de klant verwacht dat de rapportjesbouwer (de programmeur van Norman) ook mee kan praten over het hogere doel van het rapport, terwijl in de applicatie-ontwikkeling de programmeur meestal zorgvuldig wordt afgeschermd van de klant. De database architect in het BI project moet ook meepraten met de controller over het nut van zijn KPI’s, omdat nou eenmaal het beeld is geschetst van de BI consultant die verstand heeft van BI. Kortom: er wordt gesproken over de BI consultant, en met verwacht dat hij kan meepraten over alles. Misschien wordt het tijd voor een uitgave getiteld “Taken, functies, rollen en competenties in de Business Intelligence”Een eerste voorzet: de business consultant praat met de business gebruiken over het hogere doel van de managementinformatie (missie, visie, strategie), samen met de informatie analist en de BI architect maakt hij de vertaling naar informatie & BI architectuur concepten, waarna de technisch architect dit uitwerkt in databaseformats en rapportspecs, die door de BI programmeur worden gerealiseerd. Daarbij nog een projectleider die met de klant mag praten over al het meerwerk op het project, omdat de klant er gedurende het project steeds beter achter komt wat hij allemaal voor mooie doelen kan bereiken.
Johan, ik denk dat wij ongeveer hetzelfde zeggen. Het kan best zijn dat de klant verwacht van de rapportjesbouwer die hij ingehuurd heeft dat hij/zij ook kan meepraten over missie, visie en strategie, en de meeste willen er ook over praten omdat het minder zaai is dan rapportjes in elkaar klikken, wat niet wil zeggen dat zij weten waar zij over praten. Te veel projecten “falen” omdat men niet voldoet aan de verwachtingen, over het algemeen als je een programmeur vraagt of iets kan is het antwoord dat alles kan, en terecht, de software is goed – alles kan. De vraag die te weinig gesteld wordt is in hoever iets zinvol is. Bij de definities aan het eind praat je over een team van mensen – BI is toch een team sport!
In mijn Gartner dagen heb ik aan de basis van de BICC research gestaan (Business Intelligence Competency Center). Het blijkt dat organisatie behoefte hebben aan 3 competenties als het om BI gaat:- Technische competentie, goed om kunnen gaan met data. Snappen waar je het vandaan moet halen en het bij elkaar kunnen rapen, kubussen en rapporten bouwen. – Analytische competentie, data goed kunnen interpreteren. Statistische vaardigheden. Zinvolle requirements kunnen formuleren (vraag dat noooooit aan een gebruiker, zelden zinvol) – Business skills, het management kunnen helpen analyses om te zetten in beslissingsalternatieven De schapen met 5 poten bestaan best wel, je kunt ze definieren als het hebben van cross-over skills op 2 van de 3 gebieden. En zet er een paar bij elkaar en je hebt als het goed is een totale cross-over. Waar vind je die profielen? Ik heb 3 tips:- HiPo. Jonge high-potential aan de “businesskant” met IT affiniteit. BI is een mooie manier om snel de hele onderneming te zien en gezien te worden. Doorgangsprofiel. – Van DBA naar MBA. IT’er die meer de businessinhoud in wil. BI is een prachtig grensgebied tussen IT en Business, dus BI helpt de IT’er met zijn carriere. Ook een doorgangsprofiel. – Quant. Statistici die gewoon goed zijn in managementondersteuning. Hoop dat dit wat helpt. frank