VMware heeft een gratis benchmark ontwikkeld waarmee de prestaties van virtualisatietechnologie gemeten kunnen worden in datacentra. Concurrenten moeten nog overtuigd worden van de onafhankelijkheid van de benchmark.
VMware ontwikkelde de gratis benchmarktool Vmmark waarmee vastgesteld kan worden hoe goed virtualisatiesoftware werkt met de zes typische datacenter-workloads: fileserver, e-mailserver, webserver, een standby server, een online transaction processing database en een java order entry systeem. De tool draait op Linux en Windows. De maker is nu druk bezig om zijn concurrenten ervan te overtuigen dat de benchmark-standaarden eerlijk zijn voor alle leveranciers.
Geen standaard
De prestaties van servers op het gebied van virtualisatie zijn al jaren een belangrijk onderwerp, maar tot nu toe was hier geen standaard test voor beschikbaar. Volgens tweakers.net werkt Vmmark met ‘tegels', die elk bestaan uit zes virtuele machines. Windows wordt vertegenwoordigd door Exchange- en Javaservers. Een derde installatie van Server 2003 heeft geen functie, maar dient als extra ballast voor de virtualisatielaag. Voor Linux worden een Apache-webserver, een MySQL-database en een fileserver gebruikt. De benchmark berekent individuele scores voor de virtuele systemen, maar maakt ook een totaalscore voor het fysieke systeem.
Controversieel
VMware liet eind vorig jaar een prototype van het benchmarksysteem keuren door SPEC, de Standard Performance Evaluation Corp, een industrieorganisatie die toezicht houdt op de eerlijkheid van benchmarktools. Want hoewel benchmarks heel handig zijn voor het vergelijken van verschillende producten, zijn ze ook controversieel, omdat het mogelijk is om de uitkomsten te manipuleren waardoor de ene leverancier beter uit de test komt dan een andere. SPEC en andere benchmarkgroepen zijn opgericht om erop te letten dat de tests eerlijke en onpartijdige resultaten leveren.
SPEC is zelf ook bezig met het ontwikkelen van een standaard virtualisatietest. VMware neemt hierin, naast onder meer HP, Microsoft en Intel, ook deel. Het blijft dit initiatief onverminderd steunen, laat het bedrijf weten.