Nederland moet het voorbeeld van de Zweedse regering volgen op het gebied van het digitaal werken van overheidsorganen. “Het is noodzakelijk dat Nederland het Zweedse voorbeeld volgt als we daadwerkelijk als kenniseconomie voorop willen lopen bij it-innovatie”, aldus Ton Dobbe, hoofd productmarketing bij Unit 4 Agresso.
De Nederlandse regering heeft de digitalisering van lokale overheidsorganen de afgelopen jaren flink gestimuleerd. Toch loopt Zweden op dit gebied nog lichtjaren voor, concludeert softwareleverancier Unit 4 Agresso. Zo heeft het Scandinavische land besloten om elektronische facturering bij alle overheidsinstellingen verplicht te stellen. Dat verbetert niet alleen het documentmanagement, maar zorgt ook voor een drastische vermindering van het energieverbruik van de overheid.
Kostenbesparing
"Het is noodzakelijk dat de Nederlandse regering het Zweedse voorbeeld volgt als we daadwerkelijk als kenniseconomie voorop willen lopen bij it-innovatie", zegt Ton Dobbe, vice president productmarketing bij Unit 4 Agresso. "Digitale facturering ondersteunt de milieu-initiatieven van de EU en helpt de regering in het bereiken van haar doelen op het gebied van milieubescherming. Wij geloven dat door een snelle invoering van digitale facturering Nederland kostenbesparingen kan halen die op z'n minst gelijk zijn aan die in Zweden."
Milieubescherming
Alle Zweedse overheidsorganen moeten vanaf juli volgend jaar elektronisch factureren hebben ingevoerd. De implementatie daarvan zal volgens schattingen van de Nationale Financiele Management Autoriteit leiden tot een besparing van meer dan honderd miljoen kroon per jaar aan belastinggeld. Naast de kostenbesparing hebben digitale nota's een grote invloed op het milieu. Het produceren van één enkele papieren nota kost namelijk evenveel energie als het koken van een ei of het een maand lang laten branden van een lamp van 40 watt.
Ja, maar we zullen eerst een Jonas Birgersson moeten vinden, iemand met een beetje visie. Zolang we liever fondsen aanwenden voor asfalt en niet voor een glasvezelnet, zijn we eenvoudigweg nog niet zover. En er zijn nog veel te veel mensen die geen computer aan kunnen zetten.