HP heeft in de eerste helft van dit jaar wereldwijd al vijfhonderd miljoen kilo elektronische apparatuur gerecycled. Daarmee is de doelstelling een half jaar eerder gehaald dan gedacht werd. Het doel om nog eens vijfhonderd miljoen kilo te recyclen voor het einde van 2010 wordt dan ook naar boven bijgesteld.
HP heeft zijn doelstelling om voor het einde van dit jaar wereldwijd vijfhonderd miljoen kilo elektronische apparatuur te recylen al in de eerste helft van dit jaar weten te halen. Het doel om nog eens vijfhonderd miljoen kilo te recyclen tot het einde van 2010 wordt dan ook naar boven bijgesteld. In 2004 werd 250 miljoen kilo elektronische apparatuur gerecycled door het bedrijf, dat zich vervolgens voornam om nog eens eenzelfde hoeveelheid te verwerken in de drie jaar erna. Voor de komende jaren verwacht HP dat deze trend zich doorzet en wil de onderneming zijn jaarlijkse recyclingpeil wederom verdubbelen. Tegen het einde van 2010 zou minimaal een miljard kilo elektronica moeten zijn gerecycled door het bedrijf.
Sociale Werkplaats
In de EMEA-regio heeft HP de afgelopen jaren meer dan negentig miljoen kilo hardware hergebruikt. Dat gebeurde zowel door het traditionele inzamelen als inzameling op beurzen voor consumenten en bedrijven. Ook startte het bedrijf onlangs een initiatief waarbij het in samenwerking met lokale organisaties afgedankte computers hergebruikt om ze ter beschikking te stellen aan goede doelen. Het Europese Refurbishment Center van HP staat in Nijmegen. Daar worden jaarlijks ongeveer driehonderdduizend pc's, notebooks, monitoren, printers en servers verwerkt. Gemiddeld kan zo'n 90 procent van de apparatuur worden opgeknapt voor hergebruik, de rest wordt gedemonteerd. Er werken 25 HP-medewerkers en zo'n tachtig flexwerkers in het centrum dat ook wel Technology Value Solution wordt genoemd. Het centrum heeft een samenwerking met de Sociale Werkplaats Nijmegen. Ongeveer zestig mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap werken in groepjes om de spullen uit elkaar te halen. De apparatuur die in Nijmegen arriveert is afkomstig uit de hele EMEA-regio. Ongeveer 60 procent daarvan is van HP zelf, de rest is van andere merken.
Verantwoordelijkheid
"Het nemen van onze verantwoordelijkheid op het gebied van milieu zien wij als een serieuze zaak", zegt HP-topman Mark Hurd. "We hebben het punt bereikt waarop milieuverantwoordelijkheid niet langer een compromis vormt voor prijs en performance van it, maar zelfs een bijdrage daaraan levert." HP is niet het enige bedrijf dat het milieu en de maatschappij een warm hart toedraagt. Ook ondernemingen als Dell en IBM kennen soortgelijke recylingprogramma's.