Het is dringen voor een plekje in de datacenters van onze hoofdstad. Na jaren van ruimteoverschot dient zich de laatste tijd een hardnekkig tekort aan. “Je ziet in Amsterdam steeds vaker een prijsopdrijving voor zowel de ruimte als de stroomvoorziening.”
Het valt steeds meer mensen op: er is nog weinig ruimte beschikbaar in de Amsterdamse datacenters. "Ze beginnen erg vol te lopen. Een aantal zit al vol en in andere datacenters is de ruimte schaars", vertelt Jan Hoogenboom, directeur van internet exchange-organisatie NL-ix. Het was voor hem reden om een deel van zijn diensten elders in het land onder te brengen.
Ook Paul van der Hilst, directeur van datacenteraanbieder Global Switch, ziet de markt krapper worden. Hij legt een rechtstreekse link tussen de dotcomhype van eind jaren negentig en de schaarste van nu: "Toen is in korte tijd enorm veel ruimte gebouwd. Na de crash in 2001 werden veel van die ruimtes overbodig en dus ontmanteld. Of ze kregen een andere bestemming. Nu het outsourcen van datacenters weer veel belangrijker is, is de beschikbare ruimte snel opgesoupeerd."
Schaalbaar
Bij Global Switch weten ze de schaarste nog aardig op te vangen. "We begonnen in 2000 in Amsterdam en hebben nu zo'n 25.000 vierkante meter. Zes maanden geleden leverden we de laatste 2000 vierkante meter op, maar die zitten nu al vol. Eind 2007 komt nog eens 4000 vierkante meter ruimte bij. Onze schaalbaarheid en flexibiliteit zijn nog niet in het geding, maar nieuwe klanten zullen wel langer moeten wachten voor ze hun servers kwijt kunnen", aldus Van der Hilst.
Hoogenboom: "Je ziet in Amsterdam steeds vaker een prijsopdrijving voor zowel de ruimte als de stroomvoorziening. Er zijn datacenters die hun stroom- en racktarieven zoveel verhoogden dat oude contracten zijn ontbonden en klanten zijn overgestapt naar goedkopere aanbieders." Beide heren zeggen dat bedrijven echter nog niet kiezen voor verhuizing naar elders in het land. "Vanwege de fiberdichtheid, de nabijheid van Schiphol en alle bedrijvigheid in het gebied, blijft Amsterdam onverminderd populair", besluit Van der Hilst.
Schaarste, hoger wordende prijzen en langere levertijden zijn natuurlijk vervelend. Maar los daarvan, is het wel slim om in een tijd van klimaatveranderingen en een stijgende zeespiegel ruimte te huren in een datacenter wat nu al meters onder de zeespiegel ligt?
Gewoon buiten Amsterdam gaan zitten. Bij BIT in Ede b.v.
Er zijn nog meer locaties in Nederland die geschikt zijn voor datacenters. Met voldoende fiberdichtheid, hoogopgeleid personeel, voldoende nutsvoorzieningen en interessante markten. Wat te denken b.v. van regio Eindhoven. En in het noorden c.q. oosten van het land zijn ook zeer interessante regio’s. En het leuke van alles is, dat bij hosting, de locatie niet n op n gerelateerd hoeft te zijn aan de bedrijfsvestiging.
Daarnaast is de vraag of er efficit gehost wordt. Het grootste deel van de servers hebben een bezettingsgraad van onder de 20 %. Virtualisatie kan de vraag naar stroom en mogelijk ook ruimte substantieel verlagen. Ruimte is dan wel afhankelijk van de mogelijkheden tot koeling.
Bij SAAS-leveranciers is de efficiency nog hoger. Bij deze leveranciers is het essentieel als de infrastructuur zo efficit mogelijk wordt gebruikt. Daar dit een belangrijk onderdeel is van hun kostenstructuur.
Indien bedrijven tegen problemen en kosten van hosting aanlopen is een overstap webservices mogelijk een interessante stap.
Tsja zulke reclame kan ik ook maken… Voor een veel dichter bij (voor zeer velen kantoor)huis gelegen en durf ik zonder meer te beweren veel betere oplossing: http://www.evoswitch.nl
Het gemakkelijke is dat de verbindingen onderling tussen de div datacentre’s in amsterdam hoog licht, omdat ze allemaal direct op de AMS-IX zitten.
Daarbij komt dat je in geval van nood toch een keertje naar het datacentre zal moeten rijden. Dus een niet al te grote afstand is erg prettig. Daarbij komt dat de bedrijfigheid in de regio rondom amsterdam een van de drukste is.
Voor mijn werk kom ik vrij vaak in de diverse datacentre’s in amsterdam, en allemaal zijn ze vol, of kunnen ze niet meer genoeg koeling en/of spanning leveren. Dit ook tot ergenis van huidige klanten die willen uitbreiden, en dat niet kunnen omdat hun suite al vol zit.
Wel jammer dat de schrijver zich laat leiden door geterviewden die, waarschijnlijk met een beetje eigenbelang, deze informatie delen. Als je een degelijk onderzoek nastreeft, duik er dan wat dieper in. Als je een kwaliteitsartikel nastreeft, doe dan ook degelijk onderzoek. Er zijn inderdaad nog voldoende mogelijkheden in Amsterdam of omgeving. Er worden hierboven reacties geplaatst van andere partijen, maar wat te denken bijvoorbeeld van euNetworks, een van de meest recente datacenters in Amsterdam Zuid-Oost.
Voldoende m2, maar nog belangrijker, carrier neutraal (lees: heel veel fiber en capaciteit), AMS-IX pop, en meer dan voldoende stroom en koelingsmogelijkheden. Kortom: the next generation schaalbaarheid en flexibiliteit zijn wel degelijk in Amsterdam beschikbaar. Wellicht wil de schrijver eens nader kennis maken met dit datacenter voor zijn toekomstige verslagen over Amsterdamse Datacenters?