De discussie omtrent open source is al zo oud als Methusalem. Blijft het gebruik tot een kleine groep beperkt of gaat open source software een rol van betekenis spelen? De voorstanders zien het rooskleurig in, de rest twijfelt nog of zal een duidelijk ‘nee’ tegen open source verkondigen. Ik zie open source en open standaarden als een gedachtegoed dat zich vertaald naar een architectuur en ervaar vooral vele voordelen.
Open standaarden zijn essentieel voor de interoperabiliteit met hard- en softwarecomponenten binnen elke it-infrastructuur. Terwijl proprietary software de consumenten weinig keuze biedt en ze vaak dwingt tot het afnemen van meer producten bij dezelfde leverancier laat open source software de keuze altijd aan de consument. Dit zorgt voor een eerlijke marktwerking. Organisaties zoals Red Hat, MySQL, JBoss (inmiddels ook RedHat) en OpenXchange stimuleren de ontwikkeling van open source software en staan voor open standaarden. Zij streven na dat consumenten niet afhankelijk zijn van één aanbieder voor zijn producten en diensten, bieden ondersteuning van de meest recente nieuwe technologie, zorgen voor een betere beveiliging en de mogelijkheid tot aanpassing.
Ik verwacht dat de opmars van open source software sneller gaat dan proprietary software, doordat miljoenen ontwikkelaars en bedrijven hieraan actief bijdragen. Een organisatie met propriety software is immers afhankelijk van eigen kennis, kunde, visie en R&D-geld. Twijfel aan de volwassenheid van open source software is dus niet meer nodig. Bedrijven kunnen via services op open source software concurreren met multinationals als Microsoft, Oracle en VMware. Het gebruik van deze software in bijvoorbeeld grote datacenters, applicaties en embedded devices, geeft aan dat open source 'just works'.
Ik ben duidelijk een voorstander van open source en verwacht in het komende jaar een doorbraak. En dat is niet omdat ik de toekomst rooskleurig zie, maar ik luister naar de consument.
Bart van Rheenen
Directeur bij Channel Concepts
Ik heb laatst iets gehoord over een internet, een soort netwerk van aaneengeschakelde computers. Misschien iets om een keer naar te kijken, dat gaat volgens mij heel groot worden. Au serieux: wie stelt dat er volgend jaar een doorbraak volgt in open source, heeft de afgelopen tien jaar geslapen.