Vanochtend onthulde Prins Friso van Oranje-Nassau bij de TU Delft de eerste van een serie nanosatellieten die in de toekomst een gedistribueerd netwerk in de ruimte moeten vormen.
Delfi-C3 is de eerste in een serie van Delftse satellieten en is dertig centimeter hoog. Chris Verhoeven, universitair hoofddocent bij de vakgroep Elektronica van de TU DELFT: "Deze satelliet is nog aan de grote kant. In 2011 wordt eerste echte Femto-satelliet gelanceerd (lichter dan 100 gram – red.) Voor die tijd worden onderdelen van die Femto-satelliet meegestuurd met nanosatellieten."
Het doel van het Delfi-C3 project is om zwermen van satellieten ad hoc een gedistribueerd netwerk te laten vormen in de ruimte. Zo'n netwerk is minder kwetsbaar dan afzonderlijke satellieten. Verhoeven: "Tot tien jaar geleden zou het idee van een zwerm microsatellieten nog als complete onzin zijn beschouwd. Van de Pascal – die buizencomputer uit de jaren vijftig – was het natuurlijk volstrekt ondenkbaar om er 500 tegelijk te lanceren in een zwerm. Maar nu komen de mogelijkheden open. Met de huidige micro-elektronica kun je circuits maken die biologische afmetingen hebben. Ook NASA overweegt serieus om netwerken van nanosatellieten te ontwikkelen."
Deze ene satelliet is dus nog maar het begin. Verhoeven: "Uiteindelijk moeten het er 50 of 100 worden. We zijn op het idee voor dit project gekomen door een BBC-programma over het koloniegedrag van mieren. De neurale structuren van die mieren zijn afzonderlijk niet bijzonder gecompliceerd, maar als kolonie vertonen ze zelforganiserend intelligent gedrag. We weten nog niet hoeveel satellietjes er nodig zijn om koloniegedrag te krijgen."
Na nog een laatste ronde tests in Nederland deze maand wordt de nanosatelliet verscheept naar Canada. Daar wordt hij bij de universiteit van Toronto met zes andere satellieten ingepakt voor verscheping naar India. De lancering van de Delfi-C3 staat gepland op 8 september 2007 in India.
Delfi-C3 is een programma waarin ongeveer dertig academische en HBO-studenten samenwerken met het bedrijfsleven. Het Delfi-C3 project is naast een training voor TU-studenten ook bedoeld om nieuwe ontwerpen van toepassingen in de satelliettechnologie uit te testen. Zo zal op de nanosatelliet een nieuw type zonnecel van Dutch Space worden uitgetest op stevigheid en efficiëntie, het Thin Film Solar Cell Experiment. Het technische onderzoeksinstituut TNO zal op Delfi-C3 een nieuwe zonnesensor monteren, het Autonomous Wireless Sun Sensor Experiment.
Zeer interessant project. Maar waarom lancering in India, kan het niet met een gezamenlijk project bij ESA in Kourou of is dat te duur? Kunnen een paar nanosatellieten tegelijk ook niet een grote telescoop in de ruimte vervangen door gecombineerd te werken. Lijkt me ook een stuk goedkoper dan een grote telescoop in de ruimte.