HP heeft zijn eerste Halo Collaboration Studio in Nederland geopend. Halo is een oplossing voor videoconferencing. Het systeem werkt al ongeveer anderhalf jaar in de Verenigde Staten. Ook in Nederland worden nu de eerste Halo-kamers gebouwd.
Halo is een totaaloplossing voor videoconferencing. Het beheer, onderhoud, updates en het bouwen van de kamer wordt door HP overgenomen. "Dat doet HP in verband met de beschikbaarheid en stabiliteit", vertelt Andrew Campbell, Halo business manager voor Noord-Europea. HP wil het voor de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken en het moet lijken dat de deelnemers aan de vergadering in één en dezelfde ruimte zitten. Daarom zien alle studio's er hetzelfde uit. Halo is in samenwerking met Dreamworks tot stand gebracht. De filmmaatschappij gebruikte de videoconferencingruimte intensief tijdens het maken van de film Shrek 3.
HP opende in Nederland de eerste Halo-studio. Volgens Campbell zijn er in Nederland momenteel drie andere partijen die ook een Halo-studio aan het bouwen zijn. Eén van deze partijen is ABN Amro.
Iedere Halo-studio wordt via een glasvezelverbinding van 45 Mbps verbonden aan een backbone dat door HP is aangelegd. Voor de verbindingen naar de studio werkt HP samen met verschillende lokale providers. HP werkt niet met dubbele lijnen, maar mocht een verbinding uitvallen dan wordt deze omgeleid via een ander deel van het netwerk
Niet goedkoop
Een Halo-studio is geen goedkope aanschaf. Eén studio kost minimaal 329.000 dollar, en om met elkaar te communiceren heb je er minstens twee nodig. De operationele kosten bedragen 18.000 dollar per maand. Filmmaatschappij Dreamworks zegt dit bedrag binnen een jaar te hebben terugverdiend. Bij een abonnement zit ook een 'concierge'. Deze is 24 uur per dag en zeven dagen per week telefonisch bereikbaar. In het bedrag voor de operationale kosten zitten ook de updates.
HP werkt nu aan een samenwerking met Tandberg, zodat gebruikers van de videoconferencing-oplossing van Tandberg ook kunnen communiceren met de gebruikers van Halo.