De jeugdwethouders van de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag vinden dat het plan van minister Rouvoet voor het Elektronisch Kind Dossier (EKD) niet ver genoeg gaat. Dat liet de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk vanochtend weten in het Radio 1-journaal.
De minister werkt aan een systeem waarin gezondheidsinformatie over kinderen door de betrokken instanties wordt uitgewisseld. Dit moet voorkomen dat er langs elkaar heen wordt gewerkt. Er moet echter meer informatie worden uitgewisseld dan alleen de gezondheidsgegevens van risicokinderen, vinden de jeugdwethouders.
De vier wethouders maakten hun voorstel per brief kenbaar aan minister Rouvoet. "We hebben geleerd van diverse geschiedenissen van kinderen die tot de risicogroepen behoorden", zegt Geluk. Hij doelt daarmee onder meer op het Maasmeisje, bij wie niet op tijd werd ingegrepen en dat in delen werd teruggevonden in de Maas vorig jaar.
De bouw van het EKD werd in juni, na enige onenigheid, gegund aan Ordina.
Dit bericht maakt duidelijk waarom het Elektronisch Kind Dossier niet moet worden gerealiseerd. Gegevens over gezondheid en ziekte gaan opgenomen worden in een Elektronisch Patient Dossier. Gegevens over criminaliteit in een Politie Dossier. Het realiseren van de bovenstaande twee dossiers blijkt al een groot probleem. Dat komt niet zozeer door de techniek, want alles kan tenslotte. Het gaat hier constant om de organisatie: wie mag welke gegevens inzien en waarom?
Zolang er geen heldere uitgangspunten worden geformuleerd waar elke betrokken speler van zegt dat dit correct is, zullen deze prachtige dossiers nooit gereedkomen. Het wordt overigens wel eens tijd dat ook de mensen in kwestie zelf eens gehoord worden: wat wil een patient, mesn, kind dat met ZIJN gegevens kan worden gedaan. En door wie?
Als het EPD tot stand is gekomen en de politie het delen van persoonsinformatie goed heeft geregeld kan door het burgerservice nummer indien daarvoor reden is de relevante informatie eenvoudig naast elkaar gelegd worden.
Het EKD is een nieuw prestige project dat vooral veel capaciteit zal wegtrekken van bestaande initiatieven en aan alle kanten tot meer verwarring en vertraging zal leiden.
Dat de nieuwe minister dit helemaal goed bedoeld is buiten kijf, jammer dat iedereen weer eens de plank misslaat.
Ik ben het van harte eens met de bovenstaande reactie. De eigenaren van de gegevens dienen onder alle omstandigheden zelf de controle over deze gegevens te hebben. Dat is in al deze bovengenoemde e-dossiers geenszins het geval, ook omdat met TTP’s wordt gewerkt, waarbij vele mensen die inhoudelijk niets met deze gegevens te maken hebben toch inzage hebben in deze gegevens. Bij een veilig elektronisch dossiersysteem kunnen de gebuikers zelf bepalen wie wanneer bij welke gegevens mag. Als je bijvoorbeeld werkt met een TTP is dit onmogelijk.