In Computable 23 schreven we dat veel oudere ict’ers overwegen uit de sector te stappen en voor een ’tweede carrière’ te kiezen. Vaak heeft de huidige werkgever weinig oog voor hun wensen. Uit de vele reacties bleek dat de meningen nogal verdeeld waren.
Vijftien jaar werkzaam in de ict en je vraagt je af hoe het nu verder moet. Veel ervaren ict'ers blijken op een kruispunt in hun leven te staan: switchen of blijven? Voor de een biedt zijn huidige werk nog voldoende uitdaging, terwijl anderen dromen van een baan als duikinstructeur of chef-kok.
Uit veel reacties blijkt dat het niet eenvoudig is om een tweede carrière te beginnen. Ict'ers krijgen vaak te horen dat ze te veel of juist te weinig gespecialiseerd zijn voor ander werk. Of te oud. Een anonieme lezer schrijft: "Zo'n tweede carrière is een leuk idee, maar het is jammer dat je je leeftijd niet terug kunt draaien of ervaring of specialiteit even snel in kan halen. Je krijgt bijna geen kans omdat je te oud bent om opnieuw te starten (…) Iedereen die een omzwaai overweegt na een ontslag raad ik aan om zich zeer goed te oriënteren op de werkelijke kans op werk in je nieuwe vakgebied."
Ook Jack IJzinga liep tegen dit soort problemen aan. "Ik ben 36 jaar en 15 jaar in de ict werkzaam als techneut. Ik ervaar hetzelfde als velen al hebben aangegeven: 'Moet ik verder gaan in de techniek, me meer oriënteren op projectmanagement van ict-projecten of ict-manager worden of volledig iets anders gaan doen?' Dat laatste speelt ook veelvuldig door mijn hoofd. Na 15 jaar ict, veel veranderingen ondergaan te hebben bij diverse bedrijven, begint de rek er wel uit te gaan. Ik ben diverse keren afgewezen, onder het mom van 'te veel certificeringen', 'te hoog salaris', 'te veel ervaring'. Wat ik tussen de regels door heb kunnen opmaken, nadat ik per mail contact zocht bij de diverse bedrijven waar ik ben afgewezen, is dat je eigenlijk te oud bent."
Architectuur
Toch laten sommige ict'ers zich niet afschrikken door de waarschuwingen. Jan van Buiten: "Ik ben 36 en 12 jaar werkzaam in de ict. Ik heb een zeer gevarieerde baan, maar ik zie weinig ontwikkeling in mijn specialisatie. Daarbij komt dat ik een aantal werkgevers binnen de ict-sector heb gehad, en mij opvalt dat ze geen van alle werkelijk personeelsbeleid hebben. Eerst komt het geld, dan de klant, dan de directie en misschien komt aan het einde van het lijstje nog wel eens het personeel. Daarom ben ik het laatste jaar aan het heroverwegen wat ik tot mijn 65ste wil doen, en dat is zeker niet in de ict blijven. Ik heb besloten om te leren in mijn hobby en mij om te scholen in de architectuur (nee niet it-architectuur, maar de echte). Binnen dit vakgebied is op dit moment erg veel vraag naar personeel en ik hoop hier na het afronden van HTS Bouwkunde aan de slag te kunnen."
Ook Karel heeft de stap genomen. "Na zeven jaar heb ik zelf ontslag genomen omdat het me niet meer boeide. Ik dacht toen al bij mezelf: 'Dit is meer voor de jeugd'. Iedereen verklaarde me voor gek. Een 52-jarige die straks geen baan kan krijgen. Ik was ervan overtuigd dat ik een baan kon vinden. En zowaar, ik zit nu in een trainingstraject bij de IB Groep. Naar volle tevredenheid."
'Omgekomen' in reacties
Er zijn ook lezers die de ict veel te leuk vinden om te verlaten en ook geen problemen hebben met het vinden van ander werk binnen de sector. Lezer Ekner vertelt ons: "Hmmm, 47 jaar, nog steeds werkzaam in de ict en gelukkig weer bezig met het volgende sprongetje. In 2004 werkloos geworden en ben dat zegge en schrijve maar één week geweest. Dat had al niet eens gehoeven, maar dat weekje vakantie was toch wel lekker (…) Paar maanden terug mijn cv op Monsterboard gezet en 'omgekomen' in de reacties en een nieuwe baan per 1-8."
Han Schilthuis begon op zijn 45ste als ict'er en heeft er nog alle vertrouwen in. "De mythe dat 'ze' geen oudere ict'ers willen, is althans wat mij betreft dus niet waar. Ik krijg ook de gelegenheid om alsnog mijn opleiding (op academisch niveau) op te vijzelen en ik zie mij ook wel tot mijn pensioen in de sector blijven werken. En dat pensioen zou zo maar eens verder doorgeschoven kunnen worden ook 😉 Zolang er uitdagingen blijven, blijf ik me wel amuseren met dit vak…"
Verbreed en verdiep
Toch is iedereen het over een ding roerend eens: het blijft zaak om je als ict'er en als persoon te blijven ontwikkelen. Ray Stapel schrijft: "Tip voor alle ict'ers (en niet ict'ers): investeer in je eigen professionalisering. Denk niet: ik doe dit al 20 jaar, dus ik ben een professional. Dan kom je van een koude kermis thuis. Vooral de ict is een vak waarin veel verandert. Deze veranderingen moet je absorberen, anders komt er een moment dat je zelf of iemand anders erachter komt dat je gemist kunt worden. Dan is het te laat. Bouw wekelijks, maandelijks tijd in voor vakliteratuur of seminars. Blijf leren. De Open Universiteit is een tip. Hoeft niet altijd direct met ict te maken hebben, of met je functie op dat moment, maar verbreed en verdiep."
John voegt daar aan toe: "In mijn eigen functie als hoofd van een systeemontwikkelingsafdeling verbaast het mij regelmatig dat medewerkers van amper 40 jaar zichzelf al hebben opgegeven en alleen nog maar gaan voor de zekerheid van hun baan tot hun pensioen. Dat is 25 jaar werk! Gates heeft in minder tijd een miljardenbedrijf van Microsoft gemaakt."
Te pletter
Ook werkgevers lieten zich niet onbetuigd in de reacties op onze website. Zo meldt de Belastingdienst dat de organisatie juist naarstig op zoek is naar oudere medewerkers. "We zijn niet zo'n 'snelle' organisatie waar de mensen net zo snel versleten worden als de versies van de software die we gebruiken. Investeren in mensen is immers investeren in de toekomst."
Ook de LDS Group zit met de handen in het haar. "Nou, wij zoeken al meer dan een jaar naar ict'ers. En ik heb mensen van 20, maar ook van 50+ in de groep. Ik zoek mezelf te pletter naar mensen die voor ons willen werken. Ik zou graag in contact komen met die groep mensen die meer voor de lange termijn aan een werkgever gekoppeld willen zijn dan alleen voor een vet salaris gaan." Lezer P.W. Born zag zijn of haar kans schoon en benaderde LDS. Overigens tevergeefs want het bedrijf liet de 41-jarige weten dat hij/zij toch niet de juiste ervaring had…
Ook ik ben een oudere ict’er, 47 jaar, jaren bij IBM werkzaam.
De markt trekt erg aan, en ik word veel benaderd door headhunters en directe concurrenten om te komen praten over een overstap.
Na een aantal sollicaties afgelopen half jaar zonder succes, word ik nog steeds gebeld en volgen weer nieuwe gesprekken. Hoewel IBM als werkgever ‘marktconform’ beloont en het bijzonder goed lijkt te doen… probeer ik toch een betere life-balance te vinden zonder verlies van inkomen en meer uitdaging.
Dat IBM marktconform betaalt is zeker niet waar en wordt vaak zwaar overdreven in de media. Ik denk zelfs dat het, in veel gevallen, ver onder ‘marktconform’ zit.
Althans voor de technische specialisaties. Bij IBM heerst nl. nog steeds een ‘managers’-cultuur. Als je een hoger salaris wil, dan ben je bijna verplicht een manager-rol te gaan vervullen.
Ik ben bijvoorbeeld de afgelopen 5 jaar geen steek vooruit gegaan (financieel gezien), ondanks goede beoordelingen, stijgende interesse van headhunters, mijn 10 jaar ervaring en nog maar 33 jaar oud.
Het enige wat mij nog aan IBM bindt is de vaste aanstelling en zekerheid.
Een technische ict-specialist pur sang, en ook (nog) werkzaam bij IBM