Zakelijke laptops worden te weinig beveiligd met encryptiesoftware. Als dit wel het geval is, weet de eigenaar in de meeste gevallen niet hoe het werkt.
Bijna de helft van de zakelijke laptops is niet beveiligd met encryptiesoftware. Dat blijkt uit onderzoek van SafeBoot, dat zelf oplossingen voor mobiele beveiliging biedt. Van de ondervraagde respondenten bleek zo'n 20 procent zijn notebook een of meer keren verloren te zijn. Ook diefstal komt met steeds grotere regelmaat voor. Met encryptiesoftware wordt verlies of diefstal niet voorkomen, maar zijn vertrouwelijke gegevens op de laptop wel beter beschermd.
Een derde van de ondervraagden gaf aan encryptiesoftware op laptop, pda of smartphone niet nodig te vinden. Wanneer de onderzoekers vroegen of ze een kijkje mochten nemen op de laptop van de respondent, stond men dit in tweederde van de gevallen niet toe, 'omdat het privé is'. Van hen geeft 58 procent aan dat de notebook wel is beveiligd met encryptiesoftware door de werkgever, maar 17 procent heeft werkelijk geen idee hoe ze hun bestanden met de software kunnen versleutelen.
"Het installeren van goede encryptiesoftware alleen is niet voldoende", zegt Tom de Jongh, productmanager bij de leverancier van beveiligingsoplossingen. "Medewerkers moeten ook weten hoe het werkt en vertrouwd zijn met het beveiligingsbeleid dat hun bedrijf voert. Daarnaast beseffen zowel bedrijven als hun werknemers te weinig welke verantwoordelijkheid ze dragen ten opzichte van de bescherming van bedrijfsgegevens. Misbruik van kritische bedrijfsdata door verlies of diefstal van pda, smartphone of laptop is iets waarvan de gevolgen nog steeds zwaar worden onderschat."
Is uw pda beveiligd? Lees het weblog van Alex Bausch, directeur van Veilig Mobiel, op het Computable Topic Mobility en discussieer mee!
als ik eerlijk mag zijn werkt safe boot nog niet optimaal op een laptop. wij hebben dat bij een medewerker geinstalleerd en hij gaf ook wel aan dat ie mooi enrypted was. maar de volgende dag was zijn laptop super sloom geworden en kon hij er niet meer mee werken. er staat trouwens wel xp op.
dus ik denk dat misschien ook dat een van de redenen is waarom ze het niet enrypten.
Dat is niet zo raar. Veel encryptiesoftware vereist een extra investering, is moeilijk te gebruiken en daardoor ook een risico op zichzelf: Er hoeft maar weinig mis te gaan, of je bent je data op je laptop of erger, de gehele software-installatie, kwijt. Dat is mij al overkomen, met gerenommeerde software. Het is niet praktisch om je werk op een onverwacht moment weer van de back-up terug te moeten zetten, als dat al kan. Het kost veel tijd. Zonder back-up is encryptie dus beperkt toepasbaar. Maar zelfs met back-up is het oppassen geblazen, ook voor de rechtmatige eigenaar van de gegevens. Anders is het soms erger dan de kwaal.